Pálffy: “Más, helyi választási irodák nevében vagy helyettük nem tudok nyilatkozni”

Bravúr pont idegenben
2018-04-16
Tavaly hat téves jelzés volt tűz miatt Csanádpalotán
2018-04-16

[ad 2] [ad 13]

Nem volt szándékos visszaélés a választáson, legfeljebb hibák fordulhattak elő – ezt nyilatkozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pállfy Ilona a Népszavának. Szerinte akinek kétségei vannak, kedd délutánig megtámadhatja az eredményeket, ám ő úgy látja, hogy a csalásokról szóló hírek csupán az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak.

“Biztosan tudom mondani, hogy a Nemzeti Választási Irodánál nem történt semmiféle csalás”

így reagált Pállfy Ilona a lap felvetésére, miszerint az ellenzéki pártok megkérdőjelezték a választások tisztaságát. Ugyanakkor sokatmondóan hozzátette:

“Más, helyi választási irodák nevében vagy helyettük nem tudok nyilatkozni, de adott a lehetőség, hogy ha valakinek valamilyen gyanúja van, akkor jogorvoslattal éljen az adott választási szervnél.”

Az NVI vezetője emlékeztetett, hogy szombattól számított 3 napon belül, azaz kedden 16 óráig lehet jogorvoslati kérelmeket, kifogásokat benyújtani az eredményt megállapító döntéssel szemben.

“A csalásokról szóló hírek szerintem az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak”

– fejtette ki Pállfy a Népszavának, majd hozzátette, hogy szerinte sehol sem történt szándékos visszaélés és minden esetben csak hibákról lehet szó, ezek azonban “akár nagyobb számban is előfordulhattak”.

Pállfy Ilona az érvénytelen szavazatok magas számára vonatkozó több kérdést is azzal hárított el, hogy ezeknek az eseteknek az okairól a helyi illetékesek tudnának felvilágosítást adni, az NVI mossa kezeit.

Arra a kérdése, hogy tényleg összeomlott-e a valasztas.hu április 8-án, azt a választ adta:

“Nem omlott össze. Leállítottuk.”

Ennek szerinte az volt az oka, hogy az új rendszer a korábbi tesztelések ellenére sem bírta a fokozott terhelést, ezért lekapcsolták és helyette a párhuzamosan futó régi felület jelent meg a nyilvánosság számára.

A XI. kerületi több órás sorban állással kapcsolatban Pállfy elmondta, hogy előre senki sem számított rá, hogy 11 ezer átjelentkezőt kell tudnia fogadni az adott körzetnek, erre a tömegre pedig kevésnek bizonyult a 38 választási bizottsági tag és a 18 póttag.

(alfahir.hu)

[ad 14]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük