,,Okos zebra” kerülhet a Szegedi utca – Lonovics sugárút kereszteződésébe

Létavértesen tartott bemutató tanórát a makói Első Szorobán Alapítvány
2018-04-24
A nap idézete
2018-04-25

[ad 2] [ad 5]

Olyan zebrát alakíthatnak ki, amely az útburkolatban elhelyezett LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét, ha a gyalogos rálépett a gyalogátkelőre. A közlekedésbiztonsági rendszer a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatából valósulhat meg, beadásáról a szerdai testületi ülésen döntenek.

A Makón áthaladó 43-as főúton, így a kereszteződésben is a Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis szerint naponta 8.425 gépjármű halad át, amiből 327 nehézgépjármű. Többször szóba került, hogy jelzőlámpát kellene kihelyezni, azonban a Magyar Közút szerint a forgalom nem indokolja.

Most, a pályázatból megvalósulható rendszer keretében az út két szélén oszlopokat helyeznének ki, az ezekben lévő szenzorok érzékelnék a gyalogosok áthaladását. A ,,safecross okos zebra” csak akkor lépne működésbe, amikor ténylegesen áthalad a gyalogos. Célja, hogy a sofőrök számítsanak rá, ha villog a LED, akkor átkelés történik és meg kell állniuk.

Az alapítvány idén maximum tíz rendszer kiépítését tudja támogatni. A beadott pályázatokat a baleseti statisztika és forgalmi adatok alapján bírálják el. A kivitelezés kb. 2,5 millió forintba kerülne, az éves fenntartási költsége 50 ezer forintba.

[ad 7]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük