Élesben vizsgáztak

Közös határrendészeti gyakorlaton vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium oktatói és hallgatói a magyar–szerb államhatár mellett.

A forgatókönyvet átírták az események, a röszkei határrendészek kérésére valóban éles gyakorlat lett a vizsgafeladatból.

Több mint 80 zsaru vett részt azon a példaértékű, egyedülálló határrendészeti gyakorlaton, melyet április 19–20-án hajtottak végre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium (SZRSZ) oktatói és diákjai a Csongrád megyei határszakaszon.

– A határrendészeti feladatok szakszerű ellátásához nélkülözhetetlen a végrehajtás és az irányítás összehangolása. Eddig nem volt példa arra, hogy ennek értelmében a tiszt- és tiszthelyettesképző iskolák együttműködéséből közös gyakorlat valósuljon meg – tájékoztatott Molnár Henrietta őrnagy, az SZRSZ felnőttképzési és továbbképzési osztályvezetője, aki Balla József alezredessel, az NKE Határrendészeti Tanszékének vezetőjével irányította a műveletet. – A gyakorlat megtervezése során az iskolák oktatói valós helyszínen olyan helyzethez közelítő körülményeket igyekeztek modellezni, amelyben valamennyi résztvevő fejleszthette az elméleti oktatások és kiképzések során megszerzett ismereteit, jártasságát és kompetenciáját.

A határrendészeti gyakorlat egyben az NKE Rendészettudományi Karán, a határrendészeti szakirányon tanuló harmadéves hallgatók vizsgafeladatát jelentette. Huszonkilenc, a magyar rendőrség állományába tartozó egyetemi hallgató mellett öt külföldi ösztöndíjas diák is bekapcsolódott a vizsgafeladat elvégzésébe. Az egyetem öt oktatója irányította a feladatot, míg a szegedi szakgimnáziumból 38 tanuló és hét oktató vett részt benne.

A két tanintézmény vezetése két hónapos egyeztetés után készítette el a gyakorlat forgatókönyvét. A szakmai és a technikai háttér biztosítása mellett a művelet irányítói többször bejárták a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területét is, megfelelő helyszíneket keresve. A gyakorlat közben próbálták ki a H2020 projektben fejlesztés alatt álló iBorderCtrl elnevezésű technikai eszközöket is. Ez egy nemzetközileg kifejlesztett, többszintű határbeléptetési, -ellenőrzési rendszer, mely biometrikus azonosítással vizsgálja az utasok személyazonosságát. A gyakran utazó uniós polgárok vénaszkenner­adatai bekerülnek az adatbázisba, így az ő ki- és belépésük az intelligens ellenőrzéssel meggyorsul, ezzel együtt könnyebben kiszűrhetők az adatbázisban nem szereplő határátlépők is. A rendszer még tesztfázisban van, a gyakorlat során vizsgálták az alkalmazhatóságát, valamint az adatkapcsolati lefedettségét is.

A tervezett gyakorlat helyszíne 13 négyzetkilométernyi területet fedett le a Szegedhez közeli röszkei és mórahalmi határszakaszon. Az eredeti forgatókönyv szerint a hallgatóknak három különböző, államhatárhoz kapcsolódó jogsértő szituációban történő rendőri intézkedési feladatot kellett megoldaniuk. A gyakorlat megkezdése előtt, ahogyan azt a napi szolgálatokat megelőzően is teszik a határt védő zsaruk, a feladat végrehajtásához előírt ruházatot, felszerelést és technikai eszközöket – rádiókészülékeket, hőkamerákat, éjjellátó készülékeket, navigációs eszközöket, valamint az iBorderCtrl kísérleti eszközt – vették át a hallgatók és a diákok, amiket parancsnokaik ellenőriztek. A gyakorlat egyik helyszíne a röszkei autópálya-átkelő volt, ahol a hallgatók eligazítása után Révész Szabolcs alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője egy, a feladat megkezdésével egy időben történt rendkívüli eseményről tájékoztatta a résztvevőket. Április 20-án valamivel hajnali 2 óra után Röszke közelében igazoltattak a zsaruk egy szerb honosságú kisbuszt. Az ellenőrzés során a jár­őrök megállapították, az autóban levők közül egyedül a sofőr lépett be hivatalosan az országba, a többieket a vezető mellett ülő férfi segítette át illegálisan a határon.

– Ez volt az a pont, amikor a körültekintően megtervezett komplex gyakorlat irányt váltott – folytatta Molnár Henrietta őrnagy. – A szimulált szituációk valóssá váltak, így a hallgatók nemcsak segíthették a határrendészeti kirendeltség munkáját, de bepillantást nyerhettek az éles helyzetekkel járó feladatokba is. Valamennyien szakszerűen követték a kiadott parancsokat, éber figyelemmel járőröztek egészen hajnalig, a gyakorlat végéig. Bízunk a program hagyományteremtő erejében, hiszen a valós közeg adta rögtönzés a legjobb gyakorlat.

(police.hu/Végh Attila)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük