Folyamatosan lakásügyekkel keresik a polgármestert

Víziközmű: lezárult a végelszámolás
2018-05-17
A nap idézete
2018-05-18

[ad 2] [ad 5]

Nem is csoda, hiszen Farkas Éva Erzsébeték eddig csak ígérgettek, hogy az országosan is tapasztalható lakhatási gondokat enyhítsék Makón.

Megírtuk: Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a meglévő 4,2 milliós lakásszám mellé, élettartamukat száz évre tervezve, évente legalább 42 ezer új ingatlannak kellene megépülnie. Magyarországon 346 város található, így átlagolva mindenhol 121 új ingatlanra lenne szükség.

A makói fideszes városvezetés tulajdonképpen folytatta az előző programját, mely szerint ingyen telkeket ad építkezni, ám ez nagyjából csak a CSOK igénybevételével éri meg. A ciklus közepén, két és fél évvel a választások után meghirdettek egy ifjúsági koncepciót, ebben mindössze néhány mondat (!) tér ki a lakhatási problémákra: ,,fecskeházprogrammal és ingyen telekkel segítjük a pályázó fiatalokat. Az önkormányzat a 2017-es évben kezdi meg a fecskelakás programjának ingatlantulajdoni jogi rendezését.”

A lakásprogramról semmi hír, de ígéret legalább már van rá. A megvalósításig pedig folyamatosan költöznek el a fiatalok Szegedre, vagy külföldre, hiszen Makón szinte esélye sincs egy fiatalnak saját lakásba költöznie.

Ebből az otthonteremtési programból nem kértek a magyarok

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelölte a választás előtt mutatta be pártja otthonteremtési programját.

A csomag első pontja a múltból örökölt problémát oldotta volna meg: a devizahitelek rendezését a felvételkori árfolyamon történő forintosításával és újraszámításával kezdték volna, majd megvizsgálták volna, hogy ezt követően még az adós tartozik a banknak, vagy már a bank tartozik-e az adósnak.

A Jobbik megőrizte volna a CSOK-ot, ám látható, hogy az csak néhány tízezer fiatalnak nyújtott segítséget, ezért kormányra kerülve bérlakásépítési programot hirdetett volna, melynek megvalósításáról szakmai szervezetekkel egyeztettek. Kormányra kerülve azonnal elkezdték volna előkészíteni a programot, melybe 2020-tól évente 10 ezer új lakást vontak volna be. Ezekbe a lakásokba fiatal párok költözhetnek majd jóval a piaci ár alatti bérleti díjért cserébe, bizonyos idő elteltével pedig saját tulajdonukba is kerülhetett volna az ingatlan.

[ad 3]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük