Anya és lánya lopott táskát Szegeden
2018-07-13
Lebukott: egy álprofillal sértegette a vásárhelyieket és Lázár Jánost dicsőítette
2018-07-13

[ad 4] [ad 5]

A magyar történelmet ismerő, hagyományőrző íjászkörben vetődött fel a gondolat 11 évvel ezelőtt Szegeden, hogy megemlékezzenek a honfoglalást követő, első jelentős honvédő csatánkról. A pozsonyi csata 907. július 4–7 között zajlott.

Gyermek Lajos és tanácsadói megelégelve a bajor területeket zsákmányoló magyarok betöréseit, jelentős hadat gyűjtöttek és a Duna jobb és bal partján gyalogos és lovas sereggel, valamint a folyón hajóhaddal támadást indítottak az akkor még újszülött Magyarok Országa ellen. Gyermek Lajos parancsa rövid és velős volt: „Decretum: Ugros eliminandos esse, azaz elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak”

Pontos adatokat ugyan nem őriztek meg a krónikák a seregek létszámáról, de míg a bajorok 60–100 ezer katonát állíthattak hadba, addig a magyarok 3–4 tumen, azaz 30 – 40 ezer harcossal vehették fel a harcot. A több napos csatába őseink tönkreverték a nyugati seregeket és visszaszorították őket az Enns folyóig. Nemességük, papságuk, seregük jelentős részét elpusztítva, hadiszereiket zsákmányul ejtve! A győzelem eredményeként 1030-ig, tehát 123 évig nem merte megtámadni a magyar földet.

A Nyílzápor a csata 1100. évfordulóján, 11 éve „hadba” hívták a hagyományőrző íjászokat a történelmi Magyarország területéről Ópusztaszerre, hogy emlékezzenek, erre a fényes győzelemre, de sajnos ez idén elmaradt.

A makói hagyományőrzők azonban – Pintér Attila – szervezésében nem hagyták annyiban. Makó határában elterülő „Sebő” tanyára hívták meg a környékbeli íjászokat július 7-én, szombaton. Az első makói nyílzáporra 20 ember gyűlt össze, hogy hitet tegyen elkötelezettsége mellett. Apátfalváról, Magyarcsanádról, Makóról és Tótkomlósról érkeztek és becsülettel elevenítették fel őseink rettegett harctechnikáját. Az íjak feszültek és a nyilak vezényszóra kirepültek a képzeletbeli ellenség sorai felé. A sikeres nyílzáport jó hangulatú, éjszakába nyúló beszélgetés gazdagította, ahol az eddig meglévő barátságok még szorosabbra köttettek.

[ad 7]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük