A nap témája: Legszebb természeti csodáink és közeli fürdőik

A határt sem kell átlépnünk ahhoz, hogy ritka természeti képződményekkel találkozzunk, legyen az egy vízesés, egy cseppkőbarlang vagy éppen egy különleges sóhegy. Egy mindezt felfedező kirándulás végén pedig a legjobb, amit tehetünk, ha csobbanunk egyet a közeli fürdőben.

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága a Világörökség részévé nyilvánította, függő- és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók is kialakultak itt. Leghíresebb látványossága a Baradla-barlang, a 25 km hosszú barlangrendszer látogatására több túrát is szerveznek, ezután pedig irány a 40 km-re fekvő ózdi strand, ahol napozhatunk egyet a hideg barlangi időjárás után.

Ilona-völgyi vízesés

A Mátrában, Parádfürdőtől 5 km-re találjuk Magyarország legmagasabb természetes vízesését, ami 10 méterről zúdul lefelé. Télen is csodás látványt nyújt, mikor befagy. Nagyon közel, 20 km-re találjuk Bükkszékfürdőt, ahol egy strand és fürdőház közül is választhatunk, hol csobbannánk szívesebben.

Tihanyi levendulás

Június-július tájékán lila tenger költözik a magyar tenger mellé, ezek a hatalmas és illatos levendulamezők Tihany különböző pontjain gyönyörű látványt nyújtanak. 10 km-re Tihanytól találjuk a Balaton legjobb aquaparkját, Balatonfüreden, ezt sem érdemes kihagyni.

Fülöpházi homokbuckák

A homokdűnék láttán akár a Szaharában is érezhetnénk magunkat, de nem kell olyan messze menni érte, csak a Kiskunsági Nemzeti Parkig. Homokhátságnak is hívják a fülöpházi buckavidéket, mely az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványa. 10 km-rel arrébb a ballószögi termálban fürdőzhetünk a sivatagi kalandok után.

Egerszalóki sóhegy

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből 410 méter mélyről feltörő 65-68 °C-os melegvízű hévízforrás és a víz által formált sódomb. A gyógyvizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette, ezzel Egerszalók is felkerült a magyarországi gyógyvíz-térképre. A ritka természeti képződmény látványát a gyógyfürdő medencéiből is élvezhetjük.

Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés

Szilvásvárad büszkesége, és a Bükki Nemzeti Park legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgyben lévő Fátyol-vízesés, 17 méter hosszú és 18 lépcsős mészkőtufagáton zúdul le, de néha az is előfordul, hogy elapad. A látványosságtól 30 km-re Egerben mártózhatunk meg az ország egyik legszebb fürdőhelyén.

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A Tapolcai-medence tanúhegye a 415 méter magas Szent György-hegy, és itt találjuk az ország leglátványosabb oszlopos bazaltorgonáit, amik 30-40 méter magasak, és orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A fárasztó hegyi túra után ne hagyjuk ki a Hévízi gyógyfürdőt, autóval 35 perc alatt ott is vagyunk.

(termalfurdo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares