📺 Nem kegyelmeztek sem az otthonápolóknak, sem Trianon 100. évfordulójának

A nap témája: Orbán lassan többet jár Moszkvába egyeztetni, mint anno Kádár
2018-07-17
Idős nő táskáját lopta el egy férfi Szegeden
2018-07-17

[ad 3] [ad 4]

A fideszesek akkurátusan, egyesével – valószínűleg olvasatlanul – szavazták le az ellenzéki költségvetési módosítókat, így a Jobbik javaslatait is lesöpörte az asztalról a kormányoldal. Alig 23 perc alatt 50 alkalommal nyomtak nemet a Fidesz-KDNP képviselői – talán ez is egy világrekord.

Persze a helyzet korántsem ennyire vicces.

A 2019-es büdzsé tervezete kapcsán már többször leírtuk, hogy ez a megszorítások költségvetése lesz, amelynek a legnagyobb vesztese a magyar jövő.

Ahogy arra a hétfői vitában is rámutatott Z. Kárpát Dániel: az oktatásra szánt 15(!) milliárd forintos többlet nem éri el az infláció mértékét, míg az egészségügyi szektorban sem lehet szerkezeti átalakítással számolni a jövő évi büdzsé alapján.

A jobbikos képviselő közölte: semmilyen választ nem ad a tervezet lakhatási válságra, a lakhatási szegénységre. Sőt, a kedvezményes lakásépítési áfa kivezetésével már a CSOK-ról is kiderült, hogy milliós veszteséget jelent majd azoknak, akik igénybe veszik, miközben bérlakás-programnak nyoma sincs a magyar költségvetésben.

A katasztrofális demográfiai helyzeten az sem segít, hogy a gyermeknevelési cikkeken továbbra is 27 százalékos az áfateher. Z. Kárpát Dániel szerint ez tarthatatlan egy olyan országban, ahol évről évre csökken az élveszületések száma.

A cafeteria-rendszer átalakítása kapcsán a legerősebb ellenzéki párt alelnöke elmondta, itt pusztán arról van szó, hogy a kormány a munkáltatókat rá akarja kényszeríteni a cafeteria összegének reálbérbe történő beépítésére, így jövőre ismét bérnövekedést tudnának kimutatni – miközben a munkavállaló semmivel sem jár jobban.

A vitát követően szavazhatott a Tisztelt Ház a költségvetést érintő ellenzéki javaslatokról – minden egyes frakció 10-10 olyan módosítót vihetett a plenáris elé, amelyet korábban már valamelyik bizottságban elkasszáltak a kormánypártiak.

Arról már tegnap írtunk, hogy a Jobbik 10 olyan témát ölelt fel, amelyre a párt szerint több pénzt kellene fordítani a magyar költségvetésből.

Ezek közé tartozik az otthonápolók ügye is – emlékezetes, az otthoni ápolás munkaviszonnyá minősítéséért küzdő civilek legutóbb múlt hét csütörtökön tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, de a beszámolók szerint Kásler Miklós tárcavezető beosztottjai azt sem tudták pontosan, mi jár vagy mi nem jár a családtagjaikat otthon ápolók számára. A költségvetés zárszavazásának időpontjában, július 20-án így ismét az Országház elé vonulnak.

Az esetükben az a legborzasztóbb, hogy itt néhány milliárd forint többlet kiadásról beszélünk.

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A Jobbik a következő 10 nagyobb területnél élt módosítóval:

  • az ápolási díj emelése,
  • a lombikbébi program támogatása,
  • a közalkalmazotti bértábla,
  • a Trianon emlékévre való felkészülés,
  • az otthonteremtés támogatása,
  • az otthoni szakápolás rendezése,
  • a köztisztviselői bértábla emelése,
  • az ösztöndíjak emelése,
  • a szociális dolgozók bérfejlesztése,
  • a cafeteria rendezése.

Ezekről egyesével mondta ki a Fidesz-KDNP, hogy nem érdemel több pénzt, hiába is a dübörgő gazdaság.

Jellemző, hogy az Orbán-kormányt továbbra sem érinti meg az a pofátlanság sem, hogy a közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan tételeket tartalmaz.

De szintén szimbolikus Szávay István Felkészülés Trianon 100. évfordulójára című módosítójának elutasítása is. A jobbikos politikus 2 (azaz kettő) milliárd forintot különített volna el a költségvetésből arra, hogy a magyar kormány felkészüljön a környező országok propagandájára, „és saját történelmi igazságát, valamint a külhoni magyar közösségek helyzetét, autonómiaküzdelmeit állítsa szembe a környező országok narratívájával a nemzetközi térben”.

Ám ahogy mondta Z. Kárpát Dániel,

“ez a vita arra való, hogy legalább a jegyzőkönyvek megőrizzék azt, hogy voltak magyar emberek, akik igenis úgy érezték, hogy bizonyos dolgok ebben az országban, ezekben az években nem mennek jó felé”.

(alfahir.hu)

[ad 5]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük