📺 Nem kegyelmeztek sem az otthonápolóknak, sem Trianon 100. évfordulójának

A nap témája: Orbán lassan többet jár Moszkvába egyeztetni, mint anno Kádár
2018-07-17
Idős nő táskáját lopta el egy férfi Szegeden
2018-07-17

A fideszesek akkurátusan, egyesével – valószínűleg olvasatlanul – szavazták le az ellenzéki költségvetési módosítókat, így a Jobbik javaslatait is lesöpörte az asztalról a kormányoldal. Alig 23 perc alatt 50 alkalommal nyomtak nemet a Fidesz-KDNP képviselői – talán ez is egy világrekord.

Persze a helyzet korántsem ennyire vicces.

A 2019-es büdzsé tervezete kapcsán már többször leírtuk, hogy ez a megszorítások költségvetése lesz, amelynek a legnagyobb vesztese a magyar jövő.

Ahogy arra a hétfői vitában is rámutatott Z. Kárpát Dániel: az oktatásra szánt 15(!) milliárd forintos többlet nem éri el az infláció mértékét, míg az egészségügyi szektorban sem lehet szerkezeti átalakítással számolni a jövő évi büdzsé alapján.

A jobbikos képviselő közölte: semmilyen választ nem ad a tervezet lakhatási válságra, a lakhatási szegénységre. Sőt, a kedvezményes lakásépítési áfa kivezetésével már a CSOK-ról is kiderült, hogy milliós veszteséget jelent majd azoknak, akik igénybe veszik, miközben bérlakás-programnak nyoma sincs a magyar költségvetésben.

A katasztrofális demográfiai helyzeten az sem segít, hogy a gyermeknevelési cikkeken továbbra is 27 százalékos az áfateher. Z. Kárpát Dániel szerint ez tarthatatlan egy olyan országban, ahol évről évre csökken az élveszületések száma.

A cafeteria-rendszer átalakítása kapcsán a legerősebb ellenzéki párt alelnöke elmondta, itt pusztán arról van szó, hogy a kormány a munkáltatókat rá akarja kényszeríteni a cafeteria összegének reálbérbe történő beépítésére, így jövőre ismét bérnövekedést tudnának kimutatni – miközben a munkavállaló semmivel sem jár jobban.

A vitát követően szavazhatott a Tisztelt Ház a költségvetést érintő ellenzéki javaslatokról – minden egyes frakció 10-10 olyan módosítót vihetett a plenáris elé, amelyet korábban már valamelyik bizottságban elkasszáltak a kormánypártiak.

Arról már tegnap írtunk, hogy a Jobbik 10 olyan témát ölelt fel, amelyre a párt szerint több pénzt kellene fordítani a magyar költségvetésből.

Ezek közé tartozik az otthonápolók ügye is – emlékezetes, az otthoni ápolás munkaviszonnyá minősítéséért küzdő civilek legutóbb múlt hét csütörtökön tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, de a beszámolók szerint Kásler Miklós tárcavezető beosztottjai azt sem tudták pontosan, mi jár vagy mi nem jár a családtagjaikat otthon ápolók számára. A költségvetés zárszavazásának időpontjában, július 20-án így ismét az Országház elé vonulnak.

Az esetükben az a legborzasztóbb, hogy itt néhány milliárd forint többlet kiadásról beszélünk.

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A Jobbik a következő 10 nagyobb területnél élt módosítóval:

  • az ápolási díj emelése,
  • a lombikbébi program támogatása,
  • a közalkalmazotti bértábla,
  • a Trianon emlékévre való felkészülés,
  • az otthonteremtés támogatása,
  • az otthoni szakápolás rendezése,
  • a köztisztviselői bértábla emelése,
  • az ösztöndíjak emelése,
  • a szociális dolgozók bérfejlesztése,
  • a cafeteria rendezése.

Ezekről egyesével mondta ki a Fidesz-KDNP, hogy nem érdemel több pénzt, hiába is a dübörgő gazdaság.

Jellemző, hogy az Orbán-kormányt továbbra sem érinti meg az a pofátlanság sem, hogy a közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan tételeket tartalmaz.

De szintén szimbolikus Szávay István Felkészülés Trianon 100. évfordulójára című módosítójának elutasítása is. A jobbikos politikus 2 (azaz kettő) milliárd forintot különített volna el a költségvetésből arra, hogy a magyar kormány felkészüljön a környező országok propagandájára, „és saját történelmi igazságát, valamint a külhoni magyar közösségek helyzetét, autonómiaküzdelmeit állítsa szembe a környező országok narratívájával a nemzetközi térben”.

Ám ahogy mondta Z. Kárpát Dániel,

“ez a vita arra való, hogy legalább a jegyzőkönyvek megőrizzék azt, hogy voltak magyar emberek, akik igenis úgy érezték, hogy bizonyos dolgok ebben az országban, ezekben az években nem mennek jó felé”.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.