📺 A magyar devizahitel-károsultaknak marad a horvát ezüst – na, meg a kilakoltatás

A nap témája: Goebbelshez hasonlította Orbán Viktort a volt perui külügyminiszter
2018-07-21
📺 Új szolgálati gépkocsikat kapott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is
2018-07-21

[ad 10] [ad 12]

Most sem sikerült meggyőzni a kormányoldalt, hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot. Vagy legalább ne vegye befejezettnek a magyar devizahitel-károsultak ügyét, főleg annak a tükrében, hogy 2018-ban még mindig jóval 100 ezer fölött jár a legalább 90 napos lejárt tartozással rendelkező állampolgárok száma.

Z. Kárpát Dániel hétfői napirend előtti felszólalásában figyelmeztetett arra a „történelmi közös bűnre”, amit a balliberális oldallal követett el a Fidesz: 2001-ben engedték ki a palackból a szellemet, és a 2010-ben is „lényegében csak aszpirint adtak a haldoklónak”.

Ahogy arra az ellenzéki képviselő is rávilágított: 2018-ban ott tartunk, hogy jóval 100 ezer fölött jár a legalább 90 napos lejárt tartozással rendelkezők köre, miközben a Jobbik nem tudta elérni, hogy a kormány meghosszabbítsa a kilakoltatási moratóriumot.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett, a horvátok nemcsak a világbajnokságon teljesítettek jól, de azt is bebizonyították, hogy „a pénzügyi hiénákkal szembeni védelmük is erős”, ennek köszönhetően 120 ezer horvát devizahitel-károsult helyzete oldódott meg.

A legerősebb ellenzéki párt alelnöke itt arra is felhívta a figyelmet, hogy az OTP Bank jelen van Horvátországban is, így részt vesz majd az ottani hitelek rendezésében, miközben a magyar károsultak helyzetén nem segít. Majd azt a kormányzati hazugságot is felidézte, miszerint a Kúria és az Alkotmánybíróság döntött arról, hogy 256 forintos piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket, ne pedig a 160 forintos felvételkori áron, holott ez semmilyen határozatban nem olvasható ki. Sőt, a környező országok jogalkotói idejében beavatkoztak, így nem is kerültek a magyarokéhoz hasonló kiszolgáltatott helyzetbe az ottani devizahitel-károsultak – hangzott el.

Z. Kárpát Dániel sem a végtörlesztést, sem pedig a nemzeti eszközkezelő intézményét nem tartja széleskörű megoldásnak.

Majd arra kérte a kormányoldalt, hogy ne a bíróságokra várjanak, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak.

Völner Pál a jövővel nem foglalkozott- fotó: Béli Balázs / Alfahír

Völner Pál államtitkár válaszolt a felvetésekre, és bármilyen fájdalmas, a jövőre nézve semmit nem mondott, csak az eddigi „eredményekkel” foglalkozott. Így például szerinte a magyar kormány nagyságrendileg akkora segítséget nyújtott már, mint most a horvátok teszik. Ugyanakkor szerinte minden magyar hitelfelvevőt tájékoztattak is a közjegyzők az árfolyamkockázatról, így perelni sem tudnak.

Így, akik abban reménykedtek, hogy az Orbán-kormány követi „a fehér és keresztény” horvátokat, vagy legalább a kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítja, azoknak csalatkozniuk kell.

(alfahir.hu)

[ad 13]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük