1 milliárd forint adóssága van a makói-hódmezővásárhelyi kórháznak

Lázár keményen beleszállt Márki-Zayba és Botkába
2018-07-22
A nap idézete
2018-07-23

[ad 4] [ad 3]

Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti. De az állam ennek ellenére sem így tervezte a jövő évi költségvetést – írja a napi.hu.

A portál kifejti: az első félév végére 35 milliárd forintra dagadt a magyar kórházak lejárt számláinak értéke a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. Az intézmények a tavalyi 45 milliós konszolidáció után 15 milliárdos tartozással indították az évet, így a 20 milliárdos idei plusz első ránézésre a már megszokott, átlagosan havi 3,3 milliárdos növekedést takar.

Viszont az adósságállomány szerkezete már negatív tendenciát tükröz a fizetési hajlandóságot illetően:

míg az adósságrendezés után, a december végén fennmaradt 15 milliárdnyi tartozás 20 százaléka tartozott a több mint két hónapja lejárt fizetési határidejű számlák közé, az első félév alatt ez az arány ütemesen növekedve június végére 40 százalék közelébe ért, a 35 milliárdból 13,5 milliárdnyi leszállított termékért már több mint két hónapja fizetni kellett volna a kórházaknak.

A 30-60 napja lejárt számlákkal együtt ez közel 21 milliárd forintot tesz ki. A maradék 13 milliárd forint, ami a tartozásállomány 39 százaléka, fizetési határidején “csupán” 30 nappal voltak túl az intézmények június végére.

Június végére 11 kórházban nőtt jócskán túl az adósság 1 milliárd forint fölé, a konszolidáció után nulla forint tartozással induló és az első három hónapban mindössze 8 milliót felhalmozó Honvédkórházban a második negyedév megnyomta ceruzát, június végén ugyanis már közel 900 milliós adóssággal zártak.

A makói-hódmezővásárhelyi kórház a nagy adósok között

A nagy adósok listáján a szokásos névsor olvasható: az egyetemek közül a szegedi 1,5, a pécsi 1,3, a debreceni 1,2, milliárddal tartozik. A nagy megyei kórházak közül a Békés-megyei 1,4, a Csongrád-megyei 1,1, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1,3 milliárddal, a Csongrád-megyei ellátó központ Hódmezővásárhely és Makó ellátását végző intézmény 1 milliárddal adós a beszállítóknak. Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórház az éllovas 2,4 milliárddal, a Dél-pesti Centrumkórházra átnevezett korábbi Egyesített Szent István Szent László kórház 1,2, a Szent János 1,5, a Bajcsy kórház pedig 1,2 milliárddal tartozik.

(napi.hu)

[ad 2]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük