Több mint kétszáz önkormányzatot vihet csődbe az Államkincstár

[share_box]

Újabb lopakodó lehúzás van készülőben, amivel az állam épp azokat a településeket szívatja meg, ahol a legnagyobb arányban szavaztak a Fideszre: a falvakat.

A Magyar Államkincstár ugyanis kétszáz falutól követeli kamatostól a még 2015-ben uniós forrásból vásárolt falugondnoki buszok normatíváját – erről beszélt a HírTV-nek pénteken Komlóska polgármestere, Köteles László.

Az intézkedésre egy adminisztratív hiba miatt kerül sor, mivel az érintett önkormányzatok állítólag nem tudták, hogy a 600 fő alatti településeken szociális szolgáltatásként üzemelő, főleg az idős lakosoknak segítséget nyújtó gépjárművek rendszámait le kellett volna jelenteniük a Kincstárnak.

A kincstár átlagosan 3 millió forint körüli összeget követel a kistelepülésektől, amit az önkormányzatok számláira kivetett inkasszóval hajtanának be.

Több önkormányzat az eljárás miatt beperelte az államot, a bíróság pedig nekik adott igazat, a többi 206 falu fölött azonban a mai napig ott lebeg a pénzmegvonás réme.

2018. január elsejétől egyébként megszűnt a rendszám bejelentésének kötelezettsége, miután az EMMI-nél belátták, hogy úgy hülyeség a szabályozás, ahogy van, ám ettől függetlenül a követelések nem szűntek meg.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük