📺 Márki-Zay: az Orbán-rendszer előbb-utóbb magától mindenképpen össze fog dőlni

Új piac épül Algyőn
2018-08-07
Lázár János bizalmasának cége bonyolítja le a makói közbeszerzéseket is
2018-08-07

[ad 2] [ad 3]

Hódmezővásárhely polgármestere szokásos beszámolóját tartotta facebook videó formájában a hétvégén. Márki-Zay Péter válaszolt arra a kérdésre is, hogy mit gondol Orbán Viktor Tusnádfürdői beszédéről és az Orbán-rendszerről.

A városvezető úgy látja, a miniszterelnöke beszéde nem jelent akkora fordulatot, mint amikor a miniszterelnök a 2014-es tusnádfürdői beszédében meghirdette az illiberális fordulatot, de azt látja, hogy a Halálcsillag felépült, nehéz lesz küzdeni ellen.

Ezzel kapcsolatban hozzátette: sokat beszélget arról, hogyan lehetne leváltani az Orbán-rendszert és vannak kétségei, ezért maga nem is ringatja magát abba az illúzióba, hogy ezt a hatalmat választásokon le lehetne győzni. Le lehetne, de biztos benne, hogy minden alkalommal, amikor közel kerül egy választási kudarchoz, akkor

  • módosítják a játékszabályokat,
  • megsuhintják a vezető ellenzéki pártot – utal a Jobbikra – egy 660 millió forintos bírsággal,
  • megvesznek egy addig ellenzéki csatornát,
  • elindítanak egy újabb riogató kampányt,
  • listázzák a civil szervezeteket.

Márki-Zay Péter szerint ebből is látszik, hogy „millió megoldás van”, akárcsak Törökországban, ahol egyik pillanatról a másikra be lehet zárni ötezer bírót és tanárt, illetve felszántani az ellenzéki médiát. Orbán Viktor előtt még hatalmas lehetőségek állnak az erdogani és putyini rendszer másolásában.

A polgármester úgy véli, az, hogy az Orbán-rendszert választásokon nem lehet legyőzni, nem azt jelenti, hogy nem lesz vége. Ő azt szeretné, ha Magyarországon és külföldön is tudnák, hogy van alternatíva, vannak magyarok, akik

  • nem helyeslik, hogy a hatalom listázza őket,
  • hogy a politikusok a saját családjuknak-barátjuknak adják oda az állami vagyon, az erőműveket, gázvezetékeket és a trafikokat
  • és vannak magyarok, akik elkötelezettek az Európai Unió iránt, akik nem Oroszországban és Törökországban szeretnének élni.

,,Mindenképpen azt a fajta az alternatívát kell nekünk felmutatnunk, hogy van olyan jobboldali, aki nem lop, és aki akkor is elkötelezett a sajtószabadság mellett, ha nem ért egyet azzal, amit a másik fél mond.  Amíg hagyják, nekem ez az elkötelezettségem, és ezt az alternatívát fogom megjeleníteni. Nem vagyok egyedül jobb és baloldalon, és nem fogjuk feladni. Biztos vagyok benne, ha nem is az ellenzék vagy külső hatás miatt, de az Orbán-rendszer előbb-utóbb magától mindenképpen össze fog dőlni”

– fogalmazott.

Kifejtette véleményét arról is, hogy gazdasági szempontból nemcsak a V4 országai, hanem Románia is le fogja hagyni Magyarországot. Úgy véli nyitottabbak a világra, nem egy bezárkózó, gyűlölködő társadalmat építenek. – Szégyen, hogy nemsokára ez a korábban mennyivel mögöttünk lévő Románia is meg fog előzni – közölte.

(168ora.hu nyomán)

[ad 4]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük