A kormány utólag módosított: eltörölték a magas végkielégítések különadóját, Lázár János is jól járt

Hosszú a lista: ez történt a ,,látszatpolgármesterség” 5 hónapja alatt
2018-08-09
A nap idézete
2018-08-10

[ad 1] [ad 12]

Visszamenőleges hatállyal, idén január 1-jével eltörölték a két-, illetve három és fél millió forintnál magasabb végkielégítések különadóját. Öt kegy- és tárcavesztett miniszter pénztárcája marad vastagabb.

Az adótörvények módosításába csempészték bele, hogy visszamenőlegesen, idén január 1-jétől már nem kell adót fizetni a 2010-ben csak „pofátlanul magas végkielégítésnek” nevezett összegek után – írja a Népszava. A rendelkezést a kétmillió forintnál magasabb összegekre vezették be, ami azon túl, hogy a felsővezetőket érintette, könnyen összejöhetett az alkalmazottaknak is – például egy több évtizedes közszférában eltöltött munkaviszonnyal.

A választások után megszűnő miniszteri pozíciók esetében – amennyiben azt a tárcavezető legalább 3 évig töltötte be – a végkielégítés mértéke hathavi illetményük, azaz 6,6 millió forint. Ez Balog Zoltánra (Emmi), Fazekas Sándorra (FM), Lázár Jánosra (Miniszterelnökség), Seszták Miklósra (Nefmi) és Simicskó Istvánra (HM) vonatkozik. A Fidesz által megszavazott módosításnak köszönhetően azonban már nem kell büntetőadót fizetniük.

A 2010-ben elfogadott jogszabály 98 százalékban határozta meg az adó mértékét, melyet először az Alkotmánybíróság a „jog- és vagyonbiztonsággal ellentétesnek” minősített, ezért az első fideszes kétharmad a testülettől megvonta azt a jogkört, hogy vizsgálhassák az adótörvények alkotmányosságát. Ezt követően a nem vezető közalkalmazottak esetében az adóköteles rész korlátját 3,5 millió forintra emelték, a mértékét pedig 75 százalékra szállították le.

(alfahir.hu nyomán)

[ad 13]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Sikeresen feliratkozott!

Egy ismeretlen hiba lépett fel. Kérjük próbálja újra!

A www.mcsipos.hu felhasználhatja a megadott információkat, hogy kapcsolatba lépjen Önnel és marketing célra használja fel azokat.