A nap témája: A rendkívüli meleg is pörgeti a hazai turizmust

[share_box]

Két és félszer annyi szállást foglaltak az államalapítás ünnepén esedékes hosszú hétvégére, mint a tavalyi évben. A Szállás.hu adatai szerint az apartmanok a legnépszerűbbek. A turisták ötöde három- vagy négycsillagos szállodát választott. A panziók továbbra is népszerűek a vendégek körében. A felkapott helyeken már nincs is szabad szoba.

Keresztes Nóra, a Szállás.hu marketingmenedzsere az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: az idei nyár rendkívül meleg, és a jó időjárásnak is köszönhető a belföldi turizmus fellendülése. Sokan foglaltak az augusztus huszadikai hosszú hétvégére szállást, és várhatóan még fognak is – a három legnépszerűbb úti cél Siófok, Hajdúszoboszló és Eger – mondta.

Az adatok szerint az utazók preferálják a fürdővárosokat, ahol a pihenés mellett programokat is tudnak szervezni. Szeretik a látnivalókat, történelmi nevezetességeket megtekinteni, Magyarország rejtett kincseit felfedezni – tette hozzá a szakember.

A szakember szerint Eger ősszel is a top három úti cél között fog szerepelni.

Nem mindegy, mivel ütjük el az időt

A szállástípusokat tekintve a legnépszerűbbek az apartmanok és vendégházak, ez a foglalások majdnem felét teszi ki. Majd a panziók, valamint a három-, négy-, illetve az ötcsillagos szállodák következnek a foglalásokban.

A szakember szerint a szálláshelyek színes-változatos programmal próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket. Az augusztus 20-hoz köthető programokkal várják a vendégeket, újkenyér-ünneppel, külön gyermekprogramokkal és hagyományőrző programokkal – mondta Keresztes Nóra.

A Szállás.hu felmérései alapján elmondható, a nyaralók számára egyre inkább a fő szempontok közé tartozik az, hogy a szálláshely színes programokkal készüljön. Főként a hűvösebb időben közkedveltek a beltéri, szálloda által szervezett programok, ezért a szálláshelyek tematikus programokkal és különböző pihenési lehetőségekkel is várják vendégeiket.

Keresztes Nóra közlése szerint a következő hosszú hétvégét nézve a tavalyi évhez képest megduplázódni látszik a szálláshelyek forgalma. Egyértelműen elmondható tehát, hogy nagyon szép nyarat zárhat a turizmus.

53 milliárd jut turizmusfejlesztésre

A vendégforgalom több mint 5 százalékkal, a szálláshelyek bevétele pedig több mint 10 százalékkal nőtt az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest; a növekedés motorja a belföldi turizmus, ami jelzi, hogy a magyar családok anyagi mozgástere bővül – derült ki csütörtökön a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményéből, amely a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagált.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kormány minden támogatást megad annak érdekében, hogy a magyar turizmus továbbra is dinamikusan növekedjen, ezt célozzák a közvetlen támogatási programok, az infrastruktúra-fejlesztések és a tájékoztató kampányok is.

A közleményben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány elkötelezettségét mutatja, hogy miközben 2010-ben 7,6 milliárd forint állt rendelkezésre a turizmus fejlesztésére, mostanra ez az összeg 53 milliárd forintra nőtt.

A turizmus nemcsak gazdasági sikerágazat, hanem a hazaszeretet egyik fő terepe, lehetőséget ad arra is, hogy őrizzük kulturális és természeti értékeinket – áll a közleményben.

(hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük