Keresik a hódmezővásárhelyi babakötvényesek pénzét

Hatalmasat kaszáltak egy közbeszerzésen a Békés megyei kormánypárti politikuscsaládok
2018-08-12
A nap idézete
2018-08-13

[ad 7] [ad 5]

A Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának jelenleg nincs elnöke. Ez az állapot a bankszámla feletti rendelkezést is megakadályozza. A pénztárban 10 ezer forint van, de csak elméletileg, mert valójában az összeg nem található – írja a Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálata.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban hozta létre a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt. Az alapelgondolás az volt, hogy minden, 2006 január 1. után született vásárhelyi kisbaba részére egy számlán 18 éves koráig havonta 3500 forintot tesz félre az önkormányzattól, felnőtt korba érve a pénzt 24, de legkésőbb 26 éves korukig használhatják fel, csak hódmezővásárhelyi ingatlan vásárlására, építésére fordíthatják. A gyermekenként elkülönítendő összeget 2007. január 1-jétől 4000 forintra emelték. Többek között emiatt a kezdeményezés miatt kapta meg Vásárhely 2010-ben a Családbarát Önkormányzat címet.

Az alapító Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése első lépésként 300 ezer forintot bocsátott a közalapítvány rendelkezésére. Akkoriban Lázár János vezette a várost, ő egy eseményen elmondta: azért döntöttek az alapítvány létrehozása mellett, mert a gyermekek jelentik a jövőt. Sőt, arra is utalt: az összeg havonta, gyermekenként 2009-re a 10 ezer forintot is elérheti. Kezdetben az alapítvány elnöke Bán Csaba lelkipásztor, alelnöke dr. Havasi Katalin volt, a kuratóriumot pedig Szentirmai Csaba, dr. Kószó Péter, Hegedűs Pálné és Bálint Gabriella alkotta. Kószó Péter és Bán Csaba 2018. tavaszán mondott le.

Az alapítvány számláján egy 2008-as sajtóhír szerint 45 millió forint volt, és addigra már 850 kisgyermeknek adtak át ünnepélyesen babakötvényt. Az összeg a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint 2011-re 273 millióra emelkedett. Egyelőre az is biztos: az önkormányzat 2009 és 2017 között nem utalt a babakötvényekre, 2017-ben is csak 3 milliót.

Később megszigorították a feltételeket, 2012-től csak a szociálisan rászorultaknak járt a lehetőség. Egy 2013-as adat szerint 2133 babakötvény volt Vásárhelyen, 2017-ben 2141 fő jogosultról tudtak.

A hírszolgálat közölte:

az önkormányzat munkatársai a napokban átnézték a közalapítvány helyzetét. A könyvelő elmondta, jelenleg a kuratóriumnak nincs elnöke. Ez az állapot a bankszámla feletti rendelkezést is megakadályozza. A pénztárban 10 ezer forint van, de csak elméletileg, mert valójában az összeg nem található.

Arra is fény derült, hogy

az alapító önkormányzat az elkülönített összegeket nem bocsátotta a közalapítvány rendelkezésére.

Ezért 2009 decemberében a 80,2 millió forint – ennyi járt volna addig – fejében a város a 18 milliót érő Petőfi utca 27-et, a közel 12 milliót érő Kinizsi utca 8-at és az 51 milliót érő Kinizsi utca 10-et, később pedig a 64 milliót érő Hódi Pál utca 3-at is az alapítvány tulajdonába adta. A kuratóriumi tagok elmondása szerint a cél az volt, hogy az alapítvány ezeket bérbe adja, bevétele legyen. A Hódi Pál utcai ingatlan helyzete tisztázatlan, egyelőre nem tudni, hogy került az alapítvány tulajdonába, a Kinizsi utca 10-et pedig az alapítvány később eladta közel 40 millióért. Az átadás végül nem volt sikertörténet. Jelenleg a Zsigmondy Béla Zrt. több mint 5 millióval, egy másik volt bérlő 326 ezerrel, ez az összeg végrehajtás alatt áll, egy harmadik január óta nem fizet, 457 ezerrel tartozik.

Az alapítvány beszámolóját májusban ugyan elfogadta a közgyűlés, azonban abban nem szerepelt sem a milliárdos kötelezettségvállalás, sem az elenyésző önkormányzati befizetések, sem azok elmaradásának oka és következménye.

Amennyiben az alapító önkormányzat az eredeti vállalását teljesíteni szeretné, 2024-ig – ekkor lennének aktuálisak az első kifizetések –

havi szinten 8,5 milliót, évente 102,7 milliót, a szóban forgó időpontra összesen 1,6 milliárdot kellene utalni a közalapítvány számlájára.

A város jelenlegi vezetése fontosnak tartja tisztázni a helyzetet, mert alapítóként kötelessége lesz helytállni az alapítvány helyett – miközben a korábbi döntéshozók által vállalt kötelezettség teljesíthetetlennek tűnik, milliárdos terhet ró a városra.

Az alapítvány kötelezettségeinek pontos összesítéséhez a városvezetése a kuratóriumtól is vár információkat. Az ingatlanokkal együtt mintegy 150 millió forint van az alapítvány tulajdonában, míg az időarányos befizetések ennek sokszorosát jelentették volna.

[ad 4]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük