3,5 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak adósságállománya júliusban

[share_box]

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézményben továbbra is egy milliárdnyi lejárt számla vár kifizetésre, de a kormány szerint az egészségügy nincs alulfinanszírozva. 

Július hónapban 3,5 milliárd forinttal gyarapították összadósságukat a kórházak – tudta meg a napi.hu. Úgy tudják, hogy a tartozás 40 százalékának több mint 2 hónapja, 37 százalékának több mint egy hónapja lejárt a fizetési határideje, tehát az összes adósság közel 80 százaléka 30 napon túl lejárt számlákat jelent.

A kormány – ahogy az előző években – úgy 2017 végén is kifizette a kórházak adósságait év végén, akkor 45 milliárd forint gyűlt össze. 2018 első hét hónapja alatt havonta átlagban 3,2 milliárdos adósságot halmoztak fel.

A makói-hódmezővásárhelyi kórház továbbra is a nagy adósok között

A legnagyobb adósságot felhalmozók listája a szokásos képet mutatja. Az adóslista éllovasa a Péterfy Sándor utcai kórház 2,5 milliárddal, további 11 intézmény görget maga előtt több mint egymilliárdos tartozást. A júliusban 233 milliárdnyi számlát nem kifizető Honvédkórház 1,1 milliárd forinttal tartozik, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 1,6, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem 1,4-1,4 milliárddal. A budapesti nagy kórházak közül a Dél-pesti Centrumkórház (korábbi Egyesített Szent István Szent László Kórház), a Szent János és a Bajcsy közelíti a 1,5 milliárdot. A nagy, megyei kórházak közül a Békés megyeiben és a Jász-Nagykun Szolnok megyeiben 1,5 milliárd fölé nőtt a tartozás, a Csongrád megyei Bugyi István kórház 1,1 milliárdon áll. A Csongrád megyei Egészségügyi Ellátó Központban (Hódmezővásárhelyi kórház) 1 milliárdnyi lejárt számla vár kifizetésre.

(alfahir.hu nyomán)

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük