A nap témája: A szakértők is meglepődtek – idén annyit tankoltunk, hogy rekordot döntöttek a hazai benzinkutak

A nap képe
2018-08-20
Kutyapánik az augusztus 20-i tűzijáték idején
2018-08-20

[ad 1] [ad 2]

Az első fél évben 8,2 százalékkal rekordszintre, majdnem 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az egy évvel korábbihoz képest – írta a szombati Népszava.

A nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából kiderül, hogy a gázolaj mennyisége is most először ugrott 1 milliárd liter fölé; ez jelentős, 9,8 százalékos emelkedés, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték.

Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés.

A prémium üzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények 6,4 százalékkal fokozódtak.

Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte a lap kérdésére Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért, körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban – áll a cikkben.

(MTI)

[ad 13]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük