Gazdag madárvilág a száradó vizeken

[share_box]

A tavaszi és nyári időjárás ebben az évben a megszokottnál több csapadékot hozott a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ennek hatásai még most is érezhetőek, mivel az anyaggödrök, kubikgödrök, csatornák jelentős része mostanra sem száradt ki.

A sekélyebbé váló vadvizek optimális feltételeket teremtenek nemcsak a hosszú lábú gémfélék számára, hanem a parti zónát kedvelő parti madarak számára is. Míg a gémek a haltáplálék reményében pásztázzák a vizet és ürítik le a sekély vizeket, addig a parti madarak a nedves vízszegély és a sekély víz biztosította sárban, iszapban élő gerinctelen táplálékforrás kiaknázására gyűlnek a beszáradó vizek környezetébe.

Vannak fajok, melyek nem táplálkozási, hanem pihenési, ivási céllal keresik fel ezeket a sekély vizeket. Ilyenek például a tőkés récék, melyeknek több százas csapatai időznek a vizeken, de a dankasirály és bíbiccsapatok is inni, fürdőzni érkeznek déltájban a hűsítő vizekre. Ide jönnek a szomszédos agrárterületeken táplálkozó nyári ludak is, melyek hangos gágogással siklanak be a területek fölé és szinte forr a víz, amikor elkezdenek fürdeni. Ennél lényegesen szerényebb a pajzsoscankók, füstös- és réti cankók, sárszalonkák megérkezése, amelyek vékony és hosszú csőrükkel az iszap faunáját szondázzák. A csőrvégük érzékeny idegvégződésekkel rendelkezik és a megérintett apró rákot vagy más táplálékot így azonnal fel tudják csípni.

Fontos, hogy a kóborlási, majd vonulási útvonalakon sűrűn álljanak rendelkezésre ilyen típusú vizes élőhelyek is, mert a vándorló madaraknak ezek fontos állomásai útjuk során. Itt töltik fel az energiakészleteiket, hogy újabb és újabb területekre juthassanak el, míg végül megérkeznek telelőhelyükre. Ez a vándorút egyes fajoknak pár száz kilométer, de a többségüknek több ezer kilométer is lehet. Látványában is igenmegkapó a madárvonulás, amely minden évben lezajlik, hogy a szaporodóhelyet és a telelőhelyet is biztonsággal elérhessék. Ezért is fontos a vizes élőhelyek hálózatának hazai és nemzetközi védelme, mert így őrizhetők meg legjobban azok a területek, amelyeket a vízhez kötődő madárvilág rendszeresen használ.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük