Márciusig marad a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

[share_box]

A hétfői Magyar Közlönyre hivatkozva írta meg a 444, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptembertől márciusig, közel fél évvel meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén.

A kormány még 2015 őszén, a menekültválság tetőpontján vezette be az intézkedést, amit legutóbb tavaly februárban hosszabbítottak meg. Ez idén szeptemberben járt volna le, ám Orbán Viktor nem várta meg, hogy leteljen ez az idő, hanem rendeletben meghosszabbította meg a rendkívüli állapotot márciusig.

A rendelet ugyanakkor nem indokolja, hogy erre mi szükség van, amikor Magyarországra már nem érkeznek tömegével a bevándorlók.

A portál emlékeztet, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az utóbbi hónapokban nem tett közzé statisztikákat arról, hány külföldi adott be menedékkérelmet az országban, de

az év első négy hónapjában 342-en folyamodtak menedékért.

A rendőrség napi rendszerességgel frissülő statisztikája szerint az elmúlt 30 napban 13 migránst fogtak el az ország területén.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban közleményben indokolta az intézkedés szükségességét. Szerintük:

  • folyamatosak az illegális határátlépési kísérletek,
  • a rendőrség az ország területén is rendszeresen fog illegális migránsokat, akiket visszaszállít a határzárhoz,
  • a balkáni útvonalon jelenleg is több ezer migráns torlódott fel, közülük többen továbbra is a magyar határon át próbálkoznak,
  • határvédelem híján Magyarországra ismét a 2015-ös tömeges bevándorláshoz hasonló nyomás nehezedne.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük