Elvonultak a fehér gólyák

[share_box]

A korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy ötszáz pár fehér gólya költött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Augusztus végéig szinte valamennyien útra keltek afrikai telelőhelyeik felé.

A sok évtizedes megfigyelések szerint a Kárpát-medencében költő fehér gólyáknál augusztus 20. jelenti a fordulópontot, legtöbben ekkortájt kelnek útra. Idén is hasonlóan történt ez, így augusztus utolsó napjaiban már csak néhány példánnyal találkozhattunk.

A gólyák már július második felében, a fiókák kirepülése után megkezdték a készülődést a hosszú útra. Fiókáikat rendszerint a települések közelében lévő vizes élőhelyekre, rétekre, legelőkre vitték, ahol bőven találtak maguknak táplálékot. Szükség is volt rá, mivel hosszú és megterhelő út állt előttük.

A vonulás előtti gyülekezőhelyeken (réteken, legelőkön) a családok már felbomlottak, a fiókák összekeveredtek. A gólyacsaládok ugyanis a darvaktól eltérően a fiókák önállóvá válása után azonnal felbomlanak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén július végén, augusztus elején gyakran láttuk a fehér gólyák 30-40 példányos csapatait, sőt előfordult, hogy 70 fehér gólya táplálkozott együtt a réteken. A környező településeken (Békéscsabán, Gyulán) költő példányok is itt gyülekeztek.

A fekete gólyák általában kicsit később, szeptember első hetében indulnak útnak. Előfordul, hogy még szeptember végén is látunk néhány példányt a dél-alföldi tájakon. Érdekes, hogy a fekete gólyák ősszel később mennek el, mint a fehérek, tavasszal mégis korábban érkeznek vissza, általában már februárban megjelennek fészküknél.

kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük