📺 A nap témája: Európában Orbánt akarják megfékezni és nem Magyarországot

A nap képe
2018-09-13
Jobbik: Orbán Viktor veszített
2018-09-13

[ad 1] [ad 12]

„Orbán úr, Magyarország sokkal több önnél!” – mondta ki a tegnapi nap egyik legfontosabb mondatát Guy Verhofstadt, az európai liberálisok frakcióvezetője, az egykori belga miniszterelnök. És valóban, bár Orbán és a kottájából játszó lakájmédia már most próbálja az egész magyarság megbüntetésének beállítani a Sargentini-jelentés elfogadását, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elsősorban Orbánnak és a bábkormányának szól. Európában jól tudják, hogy nem minden magyar korrupt csaló tolvaj. Persze azon nyilván csodálkoznak, hogy hogyan lehet ilyen embereket hatalomra juttatni. Jogosan.

Legyünk őszinték: hazánkban a demokrácia hívei – diktatórikus múltunk súlyos öröksége és az idősebb társadalmi rétegek politikai reflexei miatt – még mindig kisebbségben vannak. A rendszerváltoztatásban részben joggal csalódott magyar szavazópolgárok bizonyos része, az egyébként igazságtalan választójogi trükkel kalkulált kétharmad megszavazásával önként felkínálta a szabadságjogokat Orbánnak és bűnbandájának, akik a hatalmuk és az összeharácsolt vagyonuk megvédése érdekében nem nyíltan, hanem kifinomult módszerekkel, de végeredményben folyamatosan építik le a fiatal jogállamiságot és az önkény rafinált támadásaival szemben rutintalan és védtelen magyar demokráciát. A tisztességtelenül, orosz segítséggel megkaparintott hatalmuk és a már szintén említett kétes egzisztenciájuk miatt szinte bármire képesek. Lényegét tekintve számunkra, magyar állampolgárokra nézve szinte teljesen mindegy, hogy hogyan sikerült megszüntetni, illetve a kormány szolgálatába állítani a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet, a Heti Választ, a Lánchíd Rádiót, számos megyei lapot és vidéki rádiót, az Origót, a Figyelőt, a Népszavát. Rákosi és kommunistái egyszerűen a nyers erőt használva elnémították a társadalmi szervezeteket, az ellenzéket és betiltották szabad sajtót, Orbánék pedig vegzálják a civileket, ÁSZ büntetésekkel sújtják az ellenzéki pártokat, illetve megvásárolják és beszántják, hatósági vizsgálatokkal ellehetetlenítik és megfélemlítik a kritikus médiumokat. Az egyik nyílt, a másik egy burkoltabb diktatúra, ha úgy tetszik, akkor Orbán rendszere egy látszatdemokrácia, de valójában mindkét rezsim egyeduralom.

Én szeretem a magyarokat, szeretem Magyarországot, a magyar kultúrát. Nem Magyarországgal van a gond, hanem Önnel. Ön a probléma!

– tette helyre Orbánt Julie Ward EP-képviselő.

Meg kell értenünk és értetnünk, hogy a 7-es cikkely alkalmazását nem ellenünk, hanem a jogállamiságunk megvédése érdekében szavazta meg Európa. Meg kell értenünk azt is, hogy a Sargentini-jelentés nem az európai baloldal támadása Magyarország ellen, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy még Orbán pártcsaládjának, a konzervatívokat tömörítő Európai Néppártnak a vezetője és számtalan képviselője is megszavazta a jelentést. Ez kulcsfontosságú feladata és küldetése lesz mától az ellenzéknek és a kormánykritikus sajtónak.

Ugyanis bármilyen furcsának is tűnik, de a magyar demokrácia szempontjából a Sargentini-jelentés elfogadása kontraproduktív is lehet.

Az, hogy Orbán most veszített az európai politikában a populista belpolitikában még hasznot is hozhat számára, hiszen a nincstelen és iskolázatlan rétegeket – akik jellemzően a Fidesz szavazóbázisát alkotják – könnyen lehet majd egy újabb Brüsszel-ellenes, Soros-ellenes, migránsokkal ijesztgető propagandával elcibálni a szavazóurnákhoz a soron következő EP választáson. Orbán egyre átlátszóbb színjátékkal, de újra a magyarság védelmezőjének szerepében próbál majd tetszelegni, miközben egész Magyarországra ráég a szégyen a magyar kormányfő és környezetének mohósága miatt. Pedig Magyarország sokkal több Orbánnál, ahogyan Európa is sokkal több egy Sargentini-jelentésnél. Az Európai Unió bizonyította, hogy a demokrácia és jogállam védelme érdekében a pártcsaládok felülemelkedtek a pártpolitikán, vajon sikerül-e ugyanez Magyarországon?

(zsurpubi.hu nyomán)

[ad 13]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük