Népes feketególya-csapat a Csanádi-pusztákon

A nap témája: A választás előtt a kormány bőkezűen szórta az uniós pénzeket, most visszakéri
2018-09-22
📺 Fideszes képviselő a riporternek: ,,Ne kergessenek már engem!”
2018-09-22

[ad 13] [ad 12]

A vonulásra készülő fekete gólyák idén szokatlanul nagy számban gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.

A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben legalább 70-80 fekete gólya mozog, ami e nálunk ritka faj esetében igen magas számnak mondható. A legnépesebb csapat, amelyet sikerült megfigyelnünk, 50 példányból állt. Emellett több helyen láttunk 2-3-5 madarat együtt mozogni.

Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak. A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására. Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

[ad 10]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük