Már a hetedik évfolyamot kezdi a Nemzeti Közművek szakmai utánpótlás programja

2018-10-04
A nap témája: A Fidesz szerint balliberális médiatúlsúly van ma Magyarországon – a valóság egészen mást mutat
2018-10-04
Szakkörré alakult az állatvédelmi klub
2018-10-04

[ad 10] [ad 9]

Hat év alatt 81 hálózatszerelő szakember végezte el a Nemzeti Közművek áramszolgáltató társaságának saját képzését. Többségük azóta is az áramhálózatot üzemeltető társaság dolgozója, a szerelői csapatot erősíti. Az NKM Társaságcsoport régóta elkötelezte magát a szakképzés támogatása mellett. 2012-ben egyedülálló képzési program indult el a hálózatszerelői utánpótlás megteremtésére, az eredményes munkának köszönhetően hat éve már saját „nevelésű” munkatársakkal is biztosítható a korszerű hálózatüzemeltetéshez értő szerelők utánpótlása.

A hetedik évfolyam a napokban kezdte meg az újabb tanévet Szegeden, a Jedlik Ányos Képzési Központban, ahol a villanyszerelő képesítést megszerzett hallgatók a hét három napján körzetszerelőként dolgoznak, két napra pedig újra az iskolapadba ülnek. A villamosenergia-hálózat építésével és üzemeltetésével, valamint a munkabiztonsággal kapcsolatos szakmai tárgyak mellett gazdálkodási, informatikai, kommunikációs képzést kapnak. A végzett fiatal villamoshálózat-szerelő kollégák jól bizonyítottak, az első hat évfolyam tanulmányi átlaga 4,2 volt.  Az elmúlt évek alatt több mint 2.000 oldalnyi tananyag gyűlt össze, amelyet a hetedik tanévnyitón már nem kötetekbe szedve, hanem egy táblagépen kapták meg a Jedlik Ányos Képzési Központban a diákok és az oktatók. A digitális hordozó mostantól lehetővé teszi azt is, hogy minden – a képzéssel kapcsolatos – változás azonnal elérhető a JÁK saját webfelületén. De nem csak a tananyag elérése változott, 2018. szeptembertől változott a képzés is. A Nemzeti Közművek JÁK2.0 utánpótlás képzési programjában mostantól évente két hálózatszerelői tanfolyam indul, szeptemberben és februárban. A korábbi, egy éven át tartó oktatást, idén ősztől egy 256 órás intenzív 4 hónapos időtartamú kurzus váltja fel. A tananyag is megújult, a szakmai tárgyak vezető szerepét szem előtt tartva alap és moduláris szakaszokban folyik az áramhálózati munkakörök folyamatos betöltését szolgáló utánpótlás nevelés.

A Nemzeti Közművek elkötelezett a régió gazdasági-társadalmi viszonyainak fejlesztésében, ezért részt vesz a duális képzésben, folyamatosan bővíti az együttműködést a villamosipari szakképző- és felsőoktatási intézményekkel, ami hosszútávon biztosítja a szerelő-technikus-mérnök életpálya modell megvalósulását a Társaságcsoporton belül, és saját képzési programjával támogatja a fiatalok szakirányú továbbképzését, valamint sikeres belépésüket és beilleszkedésüket a munka világába.

[ad 6]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük