📺 Márki-Zay: Azokra emlékezünk, akik fel merték emelni a hangjukat

📺 A balesetveszélyes platánfákra panaszkodtak a gerizdesiek – kivágni, csonkolni nem fogják őket, de ritkítani igen
2018-10-06
A nap idézete
2018-10-07

[ad 9] [ad 6]

A Kossuth téren, majd a Kincses temetőben tartotta október 6-i megemlékezését a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A város polgármestere arról beszélt, hogy nemzeti ünnepeinken azokra emlékezünk, akik felemelték a hangjukat az igazságtalanság és a jogtiprás ellen, valamint hogy minden egyes korszakban kiderült, kik álltak a jó és a rossz oldalon.

A magyar forradalomban velünk küzdöttek nem magyarok is, hiszen németek, szerbek és magyarok együtt harcoltak és a veszteség is közös volt. Érdekes, hogy egészen más tapasztalata van a franciáknak a forradalmakkal, nekik sikeresek voltak. Nekünk magyaroknak rossz emlékű, elbukott forradalmaink vannak – fogalmazott Márki-Zay.

A polgármester szerint október 6-a arra emlékeztet minket, amire legtöbb nemzeti ünnepünk. – Azok az igazi hősök, akik a megtorlások ellenére felmerték emelni a hangjukat. A magyarok összefogtak és felmerték emelni a hangjukat. Annak ellenére, hogy a forradalmainkat leverték, nem volt hiábavaló az áldozatuk – közölte.

Márki-Zay Péter kifejtette: ahogy a Bach-korszakban a megvetés kísérte a nemzet kollaborránsait, ugyanúgy volt ez a kommunizmus idején is, azonban az elszámoltatás legtöbbször elmaradt.

,,Egy erkölcstelen hatalom mellé jó érzésű magyarok soha nem álltak be. Az a választás, ami 1848 és ’49-ben az aradi vértanúk előtt állt, ma is minden magyar ember előtt ott áll. El kell döntenünk, hogy egy sokkal kellemetlenebb, vagy kényelmes úton megyünk. Könnyű haszonszerzés, politikai állások, látszólag kényelmes és gondtalan élet, vagy kirúgatás veszélye, hatóságok vegzálása, saját hazában való boldogulás ellehetetlenítése. Minden nemzeti ünnepünkön azokra emlékezünk, akik a nehezebb utat választották”

– fogalmazott.

[ad 5]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük