Nőtt a humán papilloma vírus elleni védőoltást igénylők száma Csongrád megyében

Nagyköveti látogatás Hódmezővásárhelyen
2018-10-07
📺 A migránsokról a Bajcsyn, gerizdesen és a Szent István téren
2018-10-07

[ad 13] [ad 2]

Csongrád megyében a tavalyi kampányhoz képest 8 százalékkal nőtt a humán papilloma vírus elleni védőoltást igénylők aránya. Az előzetes felmérések alapján a 2018/2019-es tanévben 7. osztályos lányok körében 1735-en jogosultak a térítésmentes védőoltásra. A kiosztott szülői nyilatkozatok 99,3 százalékát küldték vissza, ebből 1435-en nyilatkoztak úgy, hogy igénylik gyermekük számára az oltás beadását – ez a jogosultak 82,7 százaléka.

A járások közül a legnagyobb arányban a Hódmezővásárhelyi – Makói járásban élnek a lehetőséggel, itt a jogosultak 88 százaléka kérte az oltást, ezt követi Szentes járás 84,4 és Szeged járás 80,9 százalékkal. A védőoltási kampányban 102 oktatási intézmény vesz részt.

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.

A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az oltóanyagok osztása Csongrád megyében folyamatosan zajlik, a vakcinák döntő része már az iskolaorvosoknál van, akik iskolai kampányoltás keretében beadják az érintetteknek. A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2018 októberében, a másodikat pedig 2019 tavaszán kapják meg a lányok. A védőoltás beadása a szexuális élet megkezdése előtt nagyon fontos, életet menthet!

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A védőoltás alkalmazása mellett a biztonságot növeli a későbbiekben a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. A védőoltással kapcsolatban a szülők bátran keressék az iskolavédőnőt és az iskolaorvost. Emellett érdeklődhetnek a háziorvosnál, a család gyermekorvosánál és a legközelebbi védőoltási tanácsadónál, de tájékozódhatnak a www.antsz.hu/hpv oldalon is.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)

[ad 1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük