📺 Makói motorépítő a világ legjobbjai között

[share_box]

 

A németországi Kölnben megtartott motorépítő világbajnokságon freestyle kategóriában harmadik helyezést ért el ,,Speedster King” nevű gépével a makói Orkonyi Károly. A szakkiállításon 30 ország 98 motora mutatkozott be, Magyarországról egyedül Károly vett részt és érte el minden idők legjobb magyar eredményét.

1700 cm3-s motor, 240 kg súly és nagyjából 210 km/h óra végsebesség – ezek jellemzik a Makón készült gépet. Orkonyi Károly 25 éve foglalkozik motorokkal, szerelési munkákkal, hobbiszinten. Már 2014-ben is részt vett a világbajnokságon, akkor a magyar bajnokság kategóriagyőzteseként nyert meg egy közönségszavazást. Most az EMAT – a Magyar Motor-, és Hot Rod Autó Építő Bajnokság- elmaradt, azonban ő jelentkezett a kölni megmérettetésre. Fontos, hogy a kétkerekűeknek működniük kell, ezért még egy videót is küldeni kellett a szervezőknek róla.

A ,,Marusius” – latinul Maros,– gyártmányú motor motorblokkja egyedi, kettő Robur teherautónak a hengere, hengerfeje lett felhasználva. A hajtóműházat, a vázat, a burkolatot, a tankot saját maga készítette, a főtengelyt, forgácsolási munkákat barátja, Bálint Zoltán – vele voltak közösen Németországban. Közösen terveztek egy bolygóműves váltót, amit jellemzően a kerékpárok hátsó kerekébe szoktak beépíteni. Az első kereke Pannónia, a hátsó Suzuki. A festés Szakács László keze munkáját dicséri.


Az eredményhirdetés. A magyarok a 47. percnél veszik át a díjat.

A versenyen öt kategóriában indultak, azonban a freestylból kerül ki az abszolút győztes, itt lehet a legtöbb pontot kapni, így a 98 nevezőből 50-en itt neveztek. Az első tíz helyezettet díjazták. – Ahogy elkezdték olvasni a díjazottakat, az ötödiknél Zoli megszólalt, hogy itt nincs keresnivalónk. Én úgy voltam vele, hogy dehogynem, nem tudtam elképzelni, hogy tíznél rosszabbak legyünk. Láttam milyen motorok kapták a tizediktől a negyedik, nem létezik, hogy a mienk ennél rosszabb legyen. Aztán mondták, hogy harmadik, Hungary, mi pedig rohantunk fel a színpadra – mesélte a díjátadó pillanatait Károly.

Terveik szerint a futurisztikus motort további versenyekre viszik majd bel- és külföldön egyaránt.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük