📺 Öngólt rúgott a Fidesz a Márki-Zayt ekéző stadionkampánnyal Hódmezővásárhelyen

Az ország legjobb 500 iskolája között a gimi 4 és 8 évfolyamos képzése
2018-10-10
📺 Makói motorépítő a világ legjobbjai között
2018-10-10

[ad 4] [ad 3]

Nincs elég pénze a városnak, ezért be kell zárni a stadiont Hódmezővásárhelyen. Erre a Fidesz Márki-Zay elleni kampánnyal reagált, a polgármester pedig kedd estére „szülői értekezletet” hívott össze, amelyen fideszes képviselővel is tudott beszélni, aki belátta, hogy tényleg nincs elég pénz a stadion fenntartására – írja a hvg.hu.

Lyukas költségvetést örököltem, hiszen a költségvetésben két és fél milliárd olyan bevétel szerepel, amely soha nem fog bejönni

– kezdte a focipályára összehívott „szülői értekezleten” Márki-Zay Péter azoknak a költségvetési tételeknek a felsorolását, amelyek miatt mostanra eljutottak oda, hogy sem a városi televízióra, sem a stadion működtetésére nincs elég pénz.

A múlt héten jelentette be a sportlétesítményt működtető önkormányzati cég vezetője, hogy lakatot kell tenni a helyi stadionra, ahol több sportszakosztály is működik, mert nem futja a további finanszírozásra. A helyi Fidesz azonnal kampányolni kezdett azzal, hogy több ezer gyermek sportolását teszi lehetetlenné a polgármester akkor, amikor a pénzt elvonja. Ez verte ki a biztosítékot Márki-Zay Péternél, és vasárnap bejelentette, hogy a testület feloszlatását fogja kezdeményezni a közgyűlésen.

Végül kedd estére egy “szülői értekezletre” hívta az érintetteket, eljöttek a szakosztályok vezetői és a Fidesz-frakcióból is néhányan. Márki-Zay Péter tételesen felsorolta, hogy miért nincs pénz a kasszában. Márki-Zay szerint eleve fiktív bevételeket írtak a költségvetésbe, amikor évek óta veszteségesen működő cégektől több százmillió forintos befizetést szerepeltettek. De a polgármester azt is elmondta a városi sportpályán összegyűlteknek, hogy olyan követelésekkel jelentkeztek váratlanul a hitelezők, amelyek lényegében még Lázár János polgármestersége idején keletkeztek, ezzel nagyjából másfél milliárdos, újabb lyuk keletkezett a városi büdzsében. Emiatt van, hogy például a stadionra sem tudnak már több pénzt adni, Márki-Zay szerint némileg javíthatna a helyzeten, ha spórolnának a villanyszámlán, vagy a szülők otthon mosnák ki a szennyest, nem kellene külön mosodai számlákat fizetni, illetve a szülők is lobbizhatnának vállalkozóknál támogatásért.

A városi stadion működésében a zavart egyébként az okozta, hogy az igényelt a társasági adó harmada nem folyt be. Ezért a kormánypárti képviselők a polgármestert okolták, szerintük Márki-Zay keltett pánikot, amikor azzal kampányolt, hogy ellopták a tao-pénzeket. A polgármester szerint viszont a helyi vállalkozók befizették a tao-t, az idén csak azok az országos cégek nem támogatták a sportolókat, amelyek Márki-Zay szerint valószínűsíthetően Lázár miniszteri posztja miatt tolták a pénzt a vásárhelyi sportba, most, hogy Lázár már nem miniszter, máshova fizetnek.

Fekete Ferenc kormánypárti képviselő szerint a város feladata a sport támogatása is, ezért amellett szólt, hogy pótolni kell a hiányzó pénzt. Más felvetés szerint kft.-vé kellene alakítani a sportklubot, így más forrásokat is tudnának szerezni. Végül abban állapodtak meg, hogy az év végéig még nyitva marad a stadion azzal, hogy januártól át kell alakítani a működtetését.

Feketén kívül, aki egyébként augusztusig sporttanácsnok volt, más fideszes képviselő nem szólalt fel a gyűlésen, Hegedűs Zoltán frakcióvezető utólag a közösségi oldalán csak annyit írt, hogy szerinte a sport támogatása önkormányzati feladat, de a polgármester szerint az a megoldás, ha a szülők hazaviszik a szennyest, és maguk kuncsorognak támogatásért.

(hvg.hu)

[ad 2]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük