Márki-Zay mellett kampányolt a beteghordó, kirúgták a hódmezővásárhelyi kórházból

[share_box]

A férfi azt állítja, koholt vádak alapján szüntették meg jogviszonyát. Tagja egy ellenzéki párt helyi szervezetének, amit szerinte kórház nem nézett jó szemmel. Ez állhat kirúgása hátterében.

Arról ír a Mérce, hogy elbocsátottak egy hódmezővásárhelyi beteghordót, aki szerint azért, mert egy ellenzéki párt helyi szervezetének a tagja, amit nem néztek jó szemmel a kórházban. A férfi állítja, egészségügyi dolgozókhoz méltatlan, sok esetben szakadt, kopott munkaruhát biztosított az intézmény a számukra. Ezért – miután a kórház vezetése által ígért jobb minőségű munkaruha hosszabb idő után sem állt rendelkezésükre – a kollégáival közösen, negyedéves rendszerességgel külföldről rendeltek maguknak munkavégzéshez szükséges ruházatot.

Miután ez szeptember végén az intézmény vezetésének tudtára jutott, a férfinek azonnal „részletes, írásbeli igazoló jelentésben” kellett megmagyaráznia azt, hogy nem folytat „üzletszerű tevékenységet” munkaidő alatt. A férfi azzal tisztázta magát, hogy ár a ruhák rendelését ő maga bonyolítja le, neki csak a ruházat ellenértékét fizetik ki, a ruhákat nem értékesíti, és semmilyen anyagi haszna nem származik a rendelésből. A portálnak azt mondta, erre a levelére nem reagáltak.

Októberben a kórház azt mondta a beteghordónak, hogy az intézmény neurológiai osztályán saját elhatározása alapján helyezett el egy beteget anélkül, hogy erről értesítette volna az osztályos főnővért. (A beteg állapotának felmérése szükséges ugyanis az elhelyezése előtt, ebben az esetben pedig különösen az volt, mivel a páciens állandó oxigenizációra szorult.) Ezt a beteghordó tagadja, állítja, hogy a beteg elhelyezése előtt az osztályon tartózkodó egyik doktornővel konzultált, mivel a személyzet többi tagját nem találta a közelben. Az utasításának megfelelően elhelyezte a beteget, és távozott az osztályról, de mivel távozása közben előkerült egy nővér is, így neki is referált a betegről.

A Mércének most azt mondta, elbocsátásakor ezeket az információkat nem voltak hajlandók meghallgatni, és a doktornőt sem kérdezték meg az esetről. Jogviszonyát rendkívüli felmentéssel azért szüntették meg, mert a betegelhelyezés mellett fotót is készített ott, ahol ezt tábla tiltotta. (A férfi szerint egy, a kórház előtt parkoló, cirill betűs mentőautó tetszett meg neki, és lőtt róla egy fotót saját célra, amely sehova nem került fel, valamint személyek és rendszám sem látszik rajta.)

A beteghordó saját bevallása szerint lelkiismeretesen végezte munkáját, és ha erről a közvetlen főnökeit kérdeznék – eltávolítása az ő tudtuk nélkül zajlott le –, szintén nem tudnának benne hibát találni. Úgy véli, amiatt, hogy beteghordóként belülről láthatta, mennyire rossz állapotok uralkodnak az intézményben, valamint

vállalt ellenzéki tevékenysége miatt – többször szerepelt Márki-Zay Péter mellett nyilvános eseményeken is – elbocsátása érdekében állt a kórház vezetőségének.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Központ a következő választ küldte a Mérce arra a kérdésére, tudnak-e a posztban vázolt esetről, meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni a leírt állításokat azzal kapcsolatban, hogy az érintett dolgozót elbocsátották a kórházból:

„2018.október 18.  napján elektronikus adatátviteli úton hozzánk intézett újságírói kérdésében foglaltakra való hivatkozással elő kívánom adni, hogy azok nem közérdekű adatokra vonatkoznak.

Tisztelettel:

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó”

(merce.hu/hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük