Rendesen bejött a NER a hódmezővásárhelyi térfigyelő rendszert telepítő cégnek

[share_box]

A kamerákat a System Service Kft. szerelte föl. A cég helyben nagyon is sikeres, a bevételei nagy részét közbeszerzések révén szerzi, vagyis legfontosabb üzleti partnere megbízóként a helyi önkormányzat. Ennek tükrében meglepő, hogy a helyi médiában is csak említés szintjén jelenik meg a nevük, holott komoly önkormányzati projektekben vesznek részt – írta még februárban a Magyar Narancs.

A portál azt közölte: a cég tulajdonosai Kálmán Pálné és fia, Kálmán Pál, akiknek a neve alighanem csak Hódmezővásárhelyen és a környékén ismert. Kálmánné azonban befolyásos, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a simicskátlanítást követően nagyobb szerepet kapott személyekhez köthető, mint Szíjj László vagy Varga Károly, akik korábban több cégben is üzlettársai voltak. A Kálmán család érdekeltségébe jelenleg két cég tartozik, a már említett System Service Kft. és a Maros Project Kft. Mindkettő bővelkedik az állami forrásokban, főként az utóbbi néhány évben. A két cég együtt több mint 1,5 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el 2017-ben, de 2016-ban és 2015-ben is közel 900 millió forintot. Ugyanígy figyelemre méltó a cégek árbevétele és nyeresége. A System Service különösen 2015-ben járt jól, amikor is árbevétele megközelítette a 1,5 milliárd forintot, és körülbelül 600 milliós nyereséget könyvelhetett el. 2014–2015-ben a Maros Project még semmiféle bevétellel nem rendelkezett, 2016-ban viszont már több mint 100 millió forintos árbevétele volt.

Kálmán Pálné már a 90-es évek eleje óta üzleti kapcsolatban állt a NER jelenlegi legfontosabb beszállítóival. Korábban olyan cégekben vállalt fontos szerepet, mint a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. (Hódút), a Hódút Vagyonkezelő Kft. vagy a Hódaszfalt Zrt. A nevek ismerősek lehetnek azok számára, akik nyomon követik a hazai gazdasági élet változásait; e cégeken keresztül nem másokhoz jutunk el, mint Szíjj Lászlóhoz, Varga Károlyhoz, illetve Mészáros Lőrinchez. Természetesen ezek a cégek is jól szerepelnek a közbeszerzéseken, közülük is kiemelkedik a Hódút Kft., amely 2016-ban 15,9 milliárdos bevételre és 1,5 milliárdos nyereségre tett szert. A Hódút Vagyonkezelő bevétellel nem rendelkezik, ennek ellenére 2015-ben 3,6 milliárd forintos nyereséget ért el, minden bizonnyal a tulajdonában álló más cégeken keresztül.

A System Service 2016-ban és 2017-ben több mint 2 milliárd forint értékben húzott be állami, önkormányzati megrendeléseket. A megbízások túlnyomó többsége a hódmezővásárhelyi önkormányzattól, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivataltól származik. A kamerarendszer kiépítése mellett olyan munkákat kaptak, mint óvodaépületek korszerűsítése, háziorvosi rendelők felújítása, vagy a vásárhelyi helyi uszoda beléptető rendszerének a kiépítése. Ráadásul a kétmilliárdos tételben még nem szerepelnek azok a kifizetések, amelyek a 25 millió forintos értékhatár alatt vannak, ezért nem kell közbeszerzésen meghirdetni őket.

Szintén sikeres a közbeszerzéseken Kálmánék másik cége, a Maros Project Kft., amely 2016-ban rakétasebességre kapcsolt – legalábbis ahhoz képest, hogy mint említettük, 2014-ben és 2015-ben is 0 (nulla) forintos árbevétellel zárt. A Maros Project elsősorban nem Hódmezővásárhelyen, hanem a környező településeken aktív, több beruházást nyertek el például a maroslelei vagy a makói önkormányzattól.

A Magyar Narancs teljes cikkét itt olvashatja el.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares