📷 Első női magyar hegymászóként Kerekes Éva a Föld nyolcadik legmagasabb pontján

[share_box]

 

A makói könyvelő és mászótársa, Herczeg Angelika első magyar nőkként jutottak fel a 8163 méter magas Manaslura. Kerekes Éva szerdán tartott élménybeszámolót himalájai útjáról a Korona földszinti termében.

Tavaly 7 ezer méter fölé jutottunk és már a Himlung csúcsáról láttuk a Manaslut. Akkor még nem tudtuk, hogy az lesz a következő célunk, de amikor visszaértünk Katmanduba, tárgyalásokat folytattunk az expedíciós cég vezetőjével és ő ajánlotta nekünk ezt a hegyet. Akkor döntöttünk úgy, hogy megmásszuk ezt – mesélte az önmagát hegymászótanoncnak nevező Kerekes Éva.

Az elmúlt években eljutott már Európa legmagasabb pontjára, valamint a Himalája néhány csúcsát is megmászta, de ez a túra lényegesen komolyabb felkészülést igényelt. Közel egy évig készültek, főleg edzőteremben, kerékpározással, futással és lépcsőzéssel 20 kilós hátizsákkal. Ezen kívül el kellett végezniük egy jégmászó tanfolyamot, ugyanis a Manaslunak van egy hatalmas és veszélyes gleccsere – ezen jégcsákánnyal és kötéllel küzdötték át magukat.

Szeptember elsején érkeztek Katmanduba, 9-én pedig már az alaptáborban voltak, a csúcstámadás napja 28-án történt. Az első akklimatizációs körben nagyon jó időjárás fogadta őket: a kettes táborból felmentek 6300 méterig körülnézni, pihenni, viszont amikor leértek az alaptáborba, akkor kezdett el esni a hó. Ezért egy hétig ott ragadtak, utána tudtak elindulni. Az egyes táborban 5700 méteren újra kedvező idő volt, nem esett, hiszen a hóréteg fölé jutottak. Az expedíció nem trekking, azaz nem túraútvonal volt, hanem komoly hegymászást igényelt.

A jövővel kapcsolatban még nincs konkrét hely, ahova el szeretnének jutni, ami biztos, hogy nyolcezresre készülnek és szintén Nepálba.

 

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares