MSZP: szükség van az uniós pénzek hatékony felhasználására

[share_box]

 

Makón tartott sajtótájékoztatót Szabó Sándor országgyűlési képviselő. Az MSZP Csongrád megyei elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, ennek érdekében gyűjtik az aláírásokat, így gyakorolva nyomást a kormányra.

Az Európai Ügyészség egy olyan szervezet, ahol a rendszerszintű korrupció kiszűrhető lenne Magyarországon. Mai hír, hogy Elios-ügyben nem talált szabálytalanságot a hatóság, holott 12 milliárd forintot vontak meg Magyarországtól. 35 esetben talált szabálytalanságot a közvilágítás fejlesztése kapcsán, az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ügyben az OLAF, 17 esetben az összejátszás is kimutatható, mégis a magyar hatóságok úgy ítélték meg, hogy ebben semmi kivetni való nincs – közölte Szabó Sándor.

A szocialista képviselő a kettős mérce példájának azt hozta fel, hogy a 2010 előtti metróügy kapcsán is állapított meg szabálytalanságot az OLAF, akkor viszont még érdekében állt a jelenlegi kormánynak, hogy eljárás induljon.

Arra jött rá az Unió is, hogy vannak olyan visszaélések, ahol nem hatékonyan kerülnek felhasználásra a fejlesztési pénzek. 50 milliárd forintnyi összeg az, ami az összes tagállamban a rendszerszintű korrupció miatt eltűnik – fogalmazott a képviselő.

A csatlakozásról szóló aláírásgyűjtést az LMP-ből kilépett, független Hadházy Ákos indította útjára, ehhez csatlakozott a legtöbb ellenzéki párt. A tervek szerint egy millió aláírást szeretnének összegyűjteni, akár az év végéig.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares