📷 A Maros-partról és a kutyasétálásból az El Caminora

Lázár: Botka maffiózó, Márki-Zay migránspárti
2018-11-13
A nap idézete
2018-11-14

[ad 12] [ad 10]

Lélek szárnyán a Caminon – ezzel a címmel hirdette a Máltai Esték nyitó előadását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja. Kedden Kajáriné Kádár Valéria Katalin mesélt a Szent Jakab-úton, azaz az El Camino zarándokútvonalon szerzett élményeiről.

– A mai, keddi nappal indult el a Máltai Esték 2018/19-es sorozata. Mai vendégünk Kajári Kati, a kávéfestményeivel elhíresült makói tart előadást. Folytatjuk ezeket a gyalogos zarándoklatokról szóló programokat, hiszen ez hívő és nem hívő embereknek is próbatételt jelenthet – tudtuk meg Kómár Mátyástól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportjának vezetőjétől.

Kati elmesélte: az első ilyen élménye 2013-ban volt, egy utolsó pillanatban leadott szakdolgozat után feszült volt, ekkor eldöntötte, hogy a Mendei Árpád-féle Híd túl messze van gyalogtúrán részt vesz. Ezt nem követte folytatás, majd Kalász Aranka meghívására közösen sétáltatták a kutyákat. – Ő volt az, aki belevitt az egészbe, mert csak mentünk, mentünk. Aztán elkezdtem súlyt is cipelni, így a teherhez és a távolsághoz is hozzászoktam – fogalmazott. A készülés egy része a Maros-parton zajlott, hol Apátfalva, hol Szeged felé a töltésen.

A Spanyolországba 2018. június 20-án indultak el. Maga a túra összesen negyven napig tartott, de ebből egy hetet a spanyol tengerparton töltöttek, a ,,világ végén”. Finisterre település ugyanis az ország legnyugatibb része és amikor még azt hitték, hogy lapos a Föld, akkor úgy tartották, hogy itt a világ vége. Az El Camino hivatalosan 800 km hosszú, ők azonban kerülő utakon mentek és a városnézéssel együtt átlépték ezt a távolságot. A legnehezebb kihívás a lefelé vezető utak voltak, helyenként sík, kevésbé recés kövek voltak, amik értelemszerűen csúszósak.

A hosszú útra nem egyedül vállalkozott, vele tartott 18 éves fia Ádám. A túrát hálának fogta fel. – A kő, amit magammal vittem, arra is ráírtam a hála szót. Sok mindenért van miért hálásnak lennem, túléltem egy autóbalesetet, van két szép gyermekem, élek – tette hozzá.

A következő hasonló rendezvény egy hét múlva, november 20-án 17 órakor lesz: Nagyfalusi Éva dévai, Böjte Csaba melletti munkájáról szóló könyvet mutatják be a makói közönségnek.

 

[ad 9]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük