📷 Átadása napján könyvbemutatóval ünnepelt a makói levéltár

Márki-Zay: a fideszes sajtót nem zavarta a pártaktivisták fizetése, repülőjegyek vásárlása, pénzszórás éttermi számlákra
2018-11-14
A nap idézete
2018-11-15

[ad 9] [ad 10]

Nevezetes nap volt a szerdai a makói levéltárban: délelőtt adták át hivatalosan a Petőfi parki ingatlant az intézménynek, ehhez kapcsolódó rendezvényként délután könyvbemutatót tartottak. Egy rendkívül különleges és érdekes kötet jelent meg Makó szobrairól.

– A nyitott levéltár szlogen keretében befogadtunk egy rendezvényt, ami közös a Szirbik Miklós Egyesülettel. Nagyon régóta érlelődött már a könyv gondolata, Karsai Ildikó, Oláh Nóra is már gondolkozott rajta, hogy ezt meg kellene írni, de most a Szirbik Miklós Egyesület lépett a tettek mezejére – fogalmazott Urbancsok Zsolt, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltár intézmény vezetője.

A szerkesztéssel őt bízták meg, a munkában három szerző vett még részt: Vizi Dávid levéltári dolgozó, Zeitler Ádám történész és Oláh Nóra képzőművész tanár. A cél az volt, hogy átfogó képet adjanak Makó szobrairól, plasztikáiról és muráliáiról. A kötetbe több mint 80 alkotás került, többségük fekete-fehérben: többek között a Kossuth-szobor, az első és második világháborús emlékművek, továbbá rejtett, egészen apró érdekességek is.

Egyesek felkutatása is komoly feladat volt, előfordult, hogy valamelyik elveszett, megsemmisült: például a régi Lenin-TSZ székházán volt egy hagymaplasztika, ami a felújításkor eltűnt, ennek ellenére a könyvbe belekerült. Egyes oldalakon a kommunista korszak eltávolított, ma már múzeumban lévő szobrait gyűjtötték össze. Találtak egy fülkeszobrot is Szent István téren egy ház tűzfalán, ennek viszont hiányzik a feje, egy festmény alapján sejtik, hogy Szent Antalt ábrázolhatja a gyermek Jézussal.

Vizi Dávid Máté, levéltári kezelő, a Szirbik Miklós Egyesület alelnöke úgy látja: a könyv mérföldkő az egyesület és az intézmény életében is, mert a kötet Makó régi adóssága volt. Munkáját több irattal, dokumentummal tudta kiegészíteni a könyvet, ami nagy forrásfeltárás volt. Emellett civileket is megkeresett a szobrok kapcsán, így a nyáron elhunyt dr. Tóth Ferencet és Jámborné Balog Tündét is. – Amikor tavaly év végén elkezdtük a munkálatokat, akkor már szóban volt a levéltár költözése. Volt egy ötletünk, ha kész lesz az épület, akkor bemutatjuk a kötetet is. Ez egy jó alkalom az új levéltár bemutatkozására és az egyesület első rendezvényére itt – tette hozzá.

 

[ad 12]

1 Comment

  1. gbarta szerint:

    Nagyon szép lett az új levéltár!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük