Vannak olyan témák, amikről beszélni sem akar a hódmezővásárhelyi Fidesz-frakció

[share_box]

Nemcsak levett napirendről néhány javaslatot a Fidesz frakció, még azt sem szerették volna, ha a polgármester beszélne arról, mi az, amit nem kívánnak tárgyalni. Ezzel kezdődött a napokban tartott vásárhelyi közgyűlés – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

A frakció nevében mindezt Kecskeméti Rita képviselő tolmácsolta, azzal indokolta: fogadják el vita nélkül,

a levett pontok szóban való ismertetése fölösleges időhúzás, ehelyett inkább érdemi munkát kellene végezni.

Varga Ildikó jegyző többször biztosította a kormánypárti képviselőt arról: semmilyen törvényes indokot nem lát arra, hogy a polgármesterbe miért bele kellene fojtani a szót. – Abban a jogkörömben nem korlátozhatnak, hogy elmondhassam, mi az, amit önök le akarnak vetetni – állt ki a nyilvánosság tájékoztatása mellett Márki-Zay Péter polgármester.

A költségvetés módosítása

A Fidesz többségi szavazatának következtében levetették napirendről a költségvetés módosítását. Pedig fontos lett volna vele foglalkozni, hiszen városüzemeltetésre, havaria esetekre – mint hóeltakarítás – kellett volna pénzt elkülöníteni. A Varga Tamás iskola ebédlőjének felújítását is szerette volna elindítani az önkormányzat, de a Fidesz-frakció ellenállása immár az általuk javasolt fejlesztések előrehaladását is megakadályozta.

Magánszemélyek építményadómentessége

Levették napirendről a magánszemélyek építményadómentességét is. Ennek a lényege az lett volna, hogy a magánszemélyek jövőre már 101 négyzetméter felett se fizessenek ilyen járulékot. A visszakozást a polgármester főként azért furcsállotta, mert márciusi nyilatkozatában a Fidesz frakció még támogatta az ötletet.

Önkormányzati ingatlanok értékesítése

Nem került terítékre az önkormányzati ingatlanok értékesítése sem. – Ötéves mulasztásunk van, felsőbb jogszabályokkal nem harmonizál a helyi rendelet – világított rá a téma fontosságára a város vezetője. A megtárgyalásra sem méltatott javaslat többek között helyi vállalatok fejlődését segítette volna elő az általuk megvásárolni kívánt ingatlan piaci áron történő értékesítésével – a Fidesz ezzel nemcsak azt akadályozta meg, hogy a város költségvetése több millió forintos bevételhez jusson és az adott a vállalkozások több telekadót és iparűzési adót fizessenek az önkormányzatnak, de a cégek fejlődésének blokkolásával az új munkahelyek sem Vásárhelyen fognak létrejönni – világított rá a téma fontosságára a város vezetője.

Bérfejlesztési támogatások, ösztöndíj, támogatási kérelmek

Ugyancsak lesöpörte az asztalról a Fidesz frakció a helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatásáról szóló határozati javaslatot és az egykor az általuk kezdeményezett Rudnay-ösztöndíj további fenntartásáról szólót is. Ugyanerre a sorsra jutottak a közelmúltban 18 Európa-kupa érmet Vásárhelyre hozó, és TAO-támogatásban nem részesülő Hód-Fitnesz, a még csak pénzügyi vonatkozással sem bíró, mindössze elvi döntést kívánó Hódiák és Hód-Mentor egyesületek, egy egyéni sportoló, és a korábbi években rendre megszavazott Fandante kórus kérelmei.

Minőségi Otthoncsere program

A Fidesz frakció döntése következtében nem tárgyalhatták a Minőségi Otthoncsere programmal kapcsolatos döntést. Korábban írtunk róla: a Csengettyű közben 32 üres lakás vár sorsára, a rezsit az önkormányzat fizeti, de kormányzati engedély híján nem adhatja bérbe. – Önök, mint a kormányon lévő Fidesz helyi képviselői képviselhetnék leginkább a vásárhelyieket. A lakásokért sorban állnak az emberek, és mi nem tudunk segíteni. Önök nem hogy nem lobbiznak, de még akadályoznak is – szólt a frakcióhoz Márki-Zay Péter.

A közgyűlés feloszlatása

Elmaradt a közgyűlés feloszlatása, holott a polgármester szerint a város lakosságával szemben ez lenne a legtisztességesebb. – Önök korábban együttműködőnek tűntek, ma már tárgyalni sem akarnak, ez pedig milliókban is kifejezhető károkat okoz a városnak. A feloszlatásra november 30-ig lenne lehetőség, januárban tarthatnánk választást. Ha leveszik napirendről, a következő egy évben semmilyen erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy a város működését kritizálják – mutatott rá.

A beszerzési szabályzat módosítása

Mivel nem került terítékre, nem sikerült módosítani a beszerzési szabályzatot, melynek következtében az átlagos egy hónap helyett 10 naposra csökkent volna az átfutási idő. Ennek főként akkor lenne jelentősége, amikor gördülékeny, szinte azonnali döntésre volna szükség, mint például fűnyírás, szúnyogirtás.

Az idősügyi tanács, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat támogatása és egy – a polgármester sejtése szerint éppen a kormánypárttal való szembenállása miatt – egy cég támogatása ugyancsak nem szerepelt a témák között. Nem vehet meg egy cég egy területet az ipari parkban, pedig az abból befolyó 3 millió forintot Nagy Ernő (MSZP) szerint akár a sportegyesületekre is költhette volna a város. Az egyébként üres terület iránt érdeklődő cég így nem tud fejleszteni, munkahelyet teremteni.

– Önök nem a város fejlődése érdekében vannak itt, hanem azért, hogy akadályozzák a fejlődést. Önök ne merészeljék még egyszer azt mondani, hogy „inkább dolgozzunk” – véleményezte a történteket Márki-Zay Péter.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

2 thoughts on “Vannak olyan témák, amikről beszélni sem akar a hódmezővásárhelyi Fidesz-frakció

 • 2019-02-21 at 5:29 du.
  Permalink

  Ennyire aljas,mocsok hogyan lehet egy város képviselőtestülete?Ha a polgármester nem a fidesz maffia tagja akkor mindenben keresztbe teszünk neki,még akkor is ha a városunknak jót ,hasznosat cselekszik.Ez az emberi aljasság csúcsa tisztelt hódmezővásárhelyi fidesz frakció.Ez a patkányok jellemvonása.

  Reply
 • 2019-02-25 at 11:30 de.
  Permalink

  Ez úgy igaz, hogy a (nehezen írom le) polgármester csak olyan “javaslatokat” visz a közgyűlés elé, ami elfogadhatatlan fércmunka. Mindezt miért?? Azért, hogy a cirkuszában éppen a felelős képviselőket tegye felelőssé és bohóccá. Ezt nem vállalják, de nem is vállalhatják, mert egy közösség, azaz sok-sok lakos megbízásából dolgoznak felelősséggel a közgyűlésben. Mzay a közgyűlést is a saját reklámfelületének tekinti.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük