Nagy felháborodást okozott a nyugdíjak elmaradása, késése

804 kilométer, 55 üzemóra, 170 tonna só – folyik a hótakarítás a Hódmezővásárhelyen
2019-01-11
A nap idézete
2019-01-12

Makón több bank automatájánál is felháborodtak a nyugdíjasok, hogy nem érkezett meg az összeg a számlájukra. A hibát egyébként az okozta, hogy rossz értéknappal küldték be a tranzakciókat a rendszerbe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak az egész országban.

A nyugdíjakat eddig mindig 12-én utalták, ha ez a dátum hétvégére esett, akkor előző pénteken utalt az állam, így lett volna ez ma is, azonban az összeg nem érkezett meg az érintettek számlájára, sőt egyes beszámolók szerint az ápolási díj és rokkantsági járadék kifizetésével is gondok lehettek.

Az idős emberek nagy része, mintegy egymillió fő utoljára 40 napja kapta meg a nyugdíját, mivel karácsonyra hivatkozva előre hozták a kifizetéseket. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta december 3-án, amikor bejelentette, hogy korábban érkeznek a nyugdíjak, hogy a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket. Ezzel azonban csak azt érték el, hogy már hat hetet kellett kihúzniuk az időseknek a nyugdíjból, talán ezért is lett ilyen gyorsan felháborodás a nyugdíjak késése miatt.

Banális hiba miatt késnek a nyugdíjak

A Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak – tudta meg piaci forrásból a Portfolio. A Magyar Államkincstár (MÁK) nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésüket.

A gyakorlatban a Portfolio szerint az történhetett, hogy az átutalásokat a szokásos 12-ei dátummal küldték be a rendszerbe, mivel minden hónapban erre a napra esik a nyugdíjak utalása, kivéve, ha 12-e hétvégére esik. Ilyenkor ugyanis nincs nyitva a rendszer, ezért a hétvége előtti pénteken utalnak. Most vélhetően elfelejtették ezt, ezért az átutalások 12-ei dátummal szerepelhettek. A Porfolio úgy értesült, hogy nem mai értéknap szerepelt a tranzakcióknál.

A hír robbanása után a bankok sorra adtak ki közleményt arról, hogy hozzájuk nem futottak be a nyugdíjak, és hogy rajtuk kívülálló okok miatt történik mindez.

Ha este hatig nem kapja meg a nyugdíját, már ne nagyon reménykedjen

A 24.hu azt írja: banki információik szerint a Bankközi Klíring Rendszer (GIRO) a hozzá a MÁK-tól délután négyig beérkező adatokat tudja továbbítani, négykor ugyanis zárnak. Amit a GIRO négykor átküld a bankoknak, azt a bankok öt körül tudják továbbítani a számlákra, így legkésőbb este hat körül érkezhetnek még nyugdíjak is.

Forrásuk szerint bár az adatok folyamatosan érkeznek a bankokhoz, egyáltalán nem biztos, hogy minden nyugdíjas még pénteken megkapja a pénzét, akinek utalással kell kapnia.

Szóval minden bizonnyal lesznek, akiknek majd csak hétfőn érkezik meg az ellátásuk.

(alfahir.hu/Magyar Hang/24.hu nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük