📺 ,,Azok, akik ma döntést hoznak, később a következményeit maguknak is meg kell élniük”

Kiszomboron is játszott a focista, akiért már a nyolcvanas években 10 milliót ajánlottak
2019-01-12
A nap idézete
2019-01-13

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szombat délelőtt tartott megemlékezést a Hősök terén a Don kanyarban elhunyt magyar katonák előtt tisztelegve. Márki-Zay Péter felidézte: a vezetők könnyen hoztak olyan felelőtlen döntéseket, amik aztán nem az ő életükbe került.

76 éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A frontra kivonuló 207 ezer emberből álló hadsereg fegyverzete és felszerelése hiányos és korszerűtlen volt. Az ütközet a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájához vezetett.

A hódmezővásárhelyi megemlékezésen a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara működött közre. Verset szavalt Széni András, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium diákja, áldást Dudás Ferenc főhadnagy, református tábori lelkész mondott.

Köszöntőjében Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: a mai nap egy szégyenteljes eseményre emlékeztet, hiszen ezek a honvédek megfelelő felszerelés nélkül voltak kénytelenek helytállni, a leváltásukra küldött fegyvertelen honvédek nem érkeztek meg időben, így a harci morál nem volt megfelelő. Azt érezhették, hogy a hazájuk magukra hagyta őket.

,,Olyan emberek döntöttek a sorsukról, akik pontosan tudták, ők soha nem lesznek ilyen helyzetben. Tudták, hogy sem ők, sem a családtagjaik, gyermekeik nem lesznek ott a -42 fokos hidegben. Ha azt a kultúrát próbálja valaki visszahozni Magyarországra, hogy a döntéshozók teljesen elszakadhatnak a döntéseik következményeitől, például olyan emberek döntenek a nyugdíjainkról, akik nem abból fognak megélni, mert nekik egészen más lehetőségeik lesznek. Vagy olyanok dönthetnek a túlórákról, akik egyetlen egy órát sem végeztek fizikai munkát, akkor nagyon könnyen elszakadnak a döntéshozók a valóságtól. Könnyen hoznak felelőtlen döntéseket, amik nem az ő életükbe fognak kerülni”

– fogalmazott.

A polgármester felhívta rá a figyelmet: fontos az empátia, az együttérzés, mely szerint ha hozunk egy döntést, akkor azokat akiket érint, azok akár mi is lehetünk később, vagy a gyermekeink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük