Idén már nem nyit ki a szegedi múzeum

[share_box]

Felújítási munkálatok miatt a Móra Ferenc Múzeum, valamint a Vár és Kőtár 2019-ben (egész évben) zárva tart – írja honlapján a múzeum.

Ezáltal a kiállítások, látványtárak nem látogathatóak; a gyűjtemények korlátozottan hozzáférhetőek 2019. december 31-ig; a múzeumi és várban található termek bérlése szünetel. Ugyanakkor a felújítás idején a Fekete ház és a Kass Galéria változatlanul látogatható.

A teljes tetőcsere februárban kezdődik, a munkaterületet áprilisban adják át a kivitelezőnek. A Délmagyarország azt írta 2018 decemberében: a központi épületen 1500 négyzetméteren lecserélik a tetőt fedő fémlemezt, több mint 2800 négyzetméternyi felületen megújul a homlokzat, amit le is festenek, továbbá felcsiszolják és lakkozzák a parkettát és felújítják az ajtókat és ablakokat is.

A kupola külső burkolata is megújul, a belső terekben is festenek, az elektromos hálózatot is fejlesztik, és több mint 100 lámpatestet is elhelyeznek az épületben. Összesen négy kiállítótérnél épül ki komplex szellőzési és hűtési rendszer, valamint három kiállítás teljes körű kivitelezését is tartalmazza a projekt.

A TOP-os pályázat révén a vár és a várkert is megszépül, a lapidárium, azaz a kőtár újjászületik és bővül is, a várkertet pedig kertészeti szempontból is rendezik. A kiállítótér falfelületeit rendbe hozzák és lefestik, emellett leszigetelik a padlót, korszerűsítik a meglévő fűtési rendszert, és padlófűtést építenek ki többek között.

A projekt 100 százalékos uniós támogatási intenzitással valósul meg.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük