Új madárfajjal bővült a Dél-Tiszántúl madárfaunája

[share_box]

Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Február 7-én jelent meg a hír a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongárd Megyei Helyi Csoportjának Facebook oldalán, hogy Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt (Gavia adamsii) figyelt meg és fotózott le Hódmezővásárhely mellett. A hír hallatára az ország minden területéről érkeztek madarászok a ritkaság megtekintésére.

A megfigyelés jelentőségét jól tükrözi, hogy a faj megjelenése Európában is kuriózumnak számít hiszen a távoli északon, Szibériában, Alaszkában és Kanadában élő faj ritkán keveredik kontinensünkre. Magyarországon ez mindössze a második megkerülése a fajnak, a Tiszántúlon pedig az első.

Az európai búvárfajok közül térségünkben az északi és a sarki búvár egyedei fordulnak elő jellemzően az őszi-téli időszakban, de ezek a fajok sem láthatók minden évben. A harmadik, kontinensünkön fészkelő fajuk, a jeges búvár számít hazánkban a legritkább vendégnek.

A búvárok, mint nevük is mutatja, kiválóan úsznak és a mélyebb vizekben vadásznak halakra, rákokra, csigákra.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük