A Pick Szeged szurkolói is megemlékeztek Marian Cozmáról

[share_box]

A Celje elleni kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre tartó szegedi szurkolók is a helyszínen emlékeztek meg a Veszprém tíz éve meggyilkolt román játékosáról, Marian Cozmáról.

Marian Cozmát 2009. február 8-án egy veszprémi szórakozóhely előtt gyilkolták meg, a támadásban több csapattársa is súlyosan megsérült. Halála után a veszprémi klub és a Román Kézilabda Szövetség is visszavonultatta 8-as, illetve 82-es mezszámát, valamint Veszprémben és Bukarestben is posztumusz tiszteletbeli polgárrá választották.

Egyik gyilkosát tavaly engedték ki

Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott. A per többi vádlottja nyolc hónap és két év közötti szabadságvesztést kapott, másodfokon is felfüggesztett büntetést szabtak ki azokra, akik első fokon azt kaptak. Sztojka Iván kedvezménnyel 4 évvel korábban, azaz 2018 júliusában már kiszabadult.

A tárgyalások során 210 millió forint vagyoni és további 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítéltek meg Marian Cozma családja számára, ám ebből az összegből 2018 nyaráig egyetlen forintot sem kaptak meg, mert a jogszabályok alapján előbb az eljárás költségét hajtják be az elítélteken, és csak utána következik a kártérítés.

,,Tudom, hogy Sztojka Iván kijött a börtönből. Nagyon keveset kapott. Akinek pénze van, az kijöhet a börtönből, kilenc évvel a gyilkosság után. Azt kívánom Sztojkának, hogy ugyanazt kapja vissza a sorstól, amit tett velünk. Szenvedjen ugyanúgy, mint ahogy mi szenvedünk”

– nyilatkozta 2018. júliusban a 24.hu-nak Marian Cozma apja, Petre Cozma.

A család azóta sem tudta feldolgozni a tragédiát, szinte nincs nap, hogy ne mennének ki a temetőbe fiuk sírjához.

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük