A Makói Modell tényleg működik!

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

,,A Makói Modell működik” – ez a makói városvezetés új kampányszlogene. Mit is takar ez a kifejezés?

A kritikus hangok elhallgattatása

A Délmagyarország felvásárlásával az utolsó Fidesztől független médiát is megszerezte az állampárt térségünkben, kivéve persze a Csípőst. Ezért megpróbálnak mindent megtenni, hogy ellehetetlenítsék működésünket. Oldalunk eredetileg Makói Csípősként indult, ám az önkormányzat kicsinyessége miatt el kellett hagynunk a ,,Makói” előtagot, ugyanis egy helyi rendelet szankcionálhatóvá tette a ,,Makó”, vagy a város nevére utaló elnevezés jogtalan használatát. Mi pedig hiába kértünk engedélyt, nem kaptuk meg.

Szakemberek kirúgása politikai alapon

A 2014-es önkormányzati választás után hódmezővásárhelyiek és Lázár emberei jelentek meg a makói polgármesteri hivatalban, majd olyanokat küldtek el, akik évtizedek óta ott dolgoztak. A fideszes többségű testület leváltotta nagyjából az összes önkormányzati cégvezetőt, majd a cégvezetőkön keresztül egyszerű beosztottakat is elküldtek, mondván, a ,,régi rendszert szolgálták.”

Minden probléma forrása az előző városvezetés

Farkas Éva Erzsébet polgármester 2015-ben tett feljelentést, miután úgy találták, a Víziközmű kft.-nél 2011 és 2013 között túlságosan sok jutalmat és prémiumot fizettek ki. Ezután a helyi Fidesz sajtótájékoztatók tömkelegét tartotta és a legkülönfélébb jelzőkkel illették Medgyesi Pál korábbi vezérigazgatót.

Még szórólap is került a makóiakhoz, melyben dr. Buzás Péter városvezetéséről, a vízmű működéséről informálódhatunk. A vízmű-ügyben a napokban derült ki, hogy nagy pofára esést jelentett nekik, ugyanis megszüntették a nyomozást.

Az elhibázott ivóvíz-minőség javítóprogramért is dr. Buzás Péterék a felelősök. Az nem érdekli őket, hogy a társulás jegyzőkönyveiből pontosan kiderül, a kivitelezés készültségi foka 2014. augusztus 31-én (másfél hónappal az önkormányzati választások előtt) 13,19% volt.

Karácsony előtt Kovács Sándor fideszes képviselő fogalmazott így az Erzsébet-utalványok kapcsán: ,,Az akkori városvezetés máshogyan gondolkodott, a szűkebb vezetői garnitúrát igyekezett kellően jutalmazni. Jó gazdasági eredményekre voltak olyan vezető beosztású emberek, akik néhány százezer forintos jutalomban részesültek, ezzel ismerték el a munkájukat. Mi a 70 éven felüli nyugdíjasoknak adjuk vásárlási utalványok formájában ezt a támogatást.”

Miközben minden gondról az előző városvezetés tehet, megvalósítják, vagy átalakítják a terveiket

Makovecz Imrét a dr. Buzás Péter vezette város kezdte el alkalmazni, majd évek alatt több Makovecz-épület is kinőtt a földből. Miközben mindenért Buzásékat hibáztatják,

  • 130 millió forintból felújították a Hagymaházat,
  • 70 millió forintból felújították a sportcsarnokot,
  • több milliárd forintért új könyvtárat építenek és megépítik a Hagymatikum hiányzó részeit,
  • tovább közművesítik az ipari parkot,
  • átalakították a Best of Makó védjegy kiosztását, de a lényege ugyanaz maradt,
  • megemelték a bébikötvény és a beiskolázási támogatás összegét,
  • folytatták az ingyen telkek osztását,
  • folytatták a járda-programot.

A diákönkormányzat megszüntetése

Makón 1999 óta működött diákönkormányzat. Ifjúsági klubot alapítottak, programokat szerveztek, és komoly szerepük volt abban, hogy Makó kiérdemelte Az Év Új Nemzedék Települése címet. A választás után fél évvel Farkas Éva Erzsébet azt mondta: a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógusokkal egyeztetve kiderült, a városi diákönkormányzat nem működött jól, a megbeszéléseik rendszertelenné és koordinálatlanná váltak, s az utóbbi években Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke által vezetett Ifjúsági Klubhoz rendelték a városi diák-önkormányzati feladatokat.

2016-ban önszerveződő módon megalakult a Velnök Diáktanács. Megkereséseikre, leveleikre nem válaszolnak a polgármesteri hivatalból.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá