Az OKJ bevezetés előtt áll egy szakma, aminek kidolgozásában a Galamb iskola is részt vett

Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Tíz évnyi munka után közel járnak ahhoz, hogy a XXI. század egyik legújabb, legmodernebb szakmáját bevezessék, az agrárinformatikát. Az elméleti és gyakorlati képzés már biztosítva van a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A múlt héten megkezdődött az Agriteach elnevezésű továbbképzés, aminek keretében felkészítik az ország agrárszakmai tanárait az agrárinformatika oktatására. A pályázat konzorciumi vezetője a Galamb iskola. A képzésben 15 galambos tanár, országosan 25 iskola 61 pedagógusa vesz részt.

Horváth Zoltán, az iskola igazgatója elárulta: a pályázattól függetlenül úgy gondolták, hogy az online, távoktatásos rendszer mellett egy gyakorlati képzést is meg tudnának valósítani. Ennek szellemében múlt hét pénteken a kormányautomatika rendszer bemutatója volt. Az iskolában két erőgép van előkészítve beépítésbe és vásároltak egy szimulátorállványt is. Előbb szántás-vetés folyamatot modelleztek, majd délután a tanárok a tankertben az erőgépre megtanulták felszerelni, beüzemelni ezeket az eszközöket. Az állványok és a két előkészített erőgép 10 millió forintjába került az iskolának.

Maga a pályázat maximális támogatást nyert, 80 millió forintot. Partnerek Macedóniából, Csehországból, Skóciából és Magyarországról vannak. Most Macedóniában is elindult a tanárok képzése: ami tananyagot megírtak Magyarországon angolul, azt lefordították macedónra. A skóciai edinburgh-i egyetem rektora biztosította az oktatási keretrendszert és egy csehországi cég sok agrárinformatikai ismeretet adott át Magyarországra.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá