A nap témája: Tizenkilencedszerre is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

[share_box]

Ismét nemet mondott a parlament kormánypárti többsége az állambiztonsági múlt megismerésére. Az LMP 19. alkalommal kezdeményezte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, de a korábbi besúgókat, MSZMP- és KISZ-tagokat és vezetőket is sorai között tudó Fidesz nem kért ebből.

2011 óta folyamatosan próbálja elérni az ökopárt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az ügynökaktákat, ám ezt a kormánypárti képviselők rendre leszavazzák. A parlament mai ülésén sem volt ez másképp, ezúttal is megakadályozta a Fidesz a 19-edjére benyújtott javaslat tárgysorozatba vételi kérelmét.

Az LMP korábban is azzal érvelt a nyilvánosságra hozatal mellett, hogy a kommunista diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni. A fideszesek ezt ismét másképp látták, 97-en szavaztak a a tárgysorozatba vétel ellen, a módosító így elbukott.

Voltak azonban olyan kormánypárti politikusok, akiket zavart, hogy Orbán Viktorék a tárgysorozatba vételt támogató szocialistáknál jobban védik a kommunista örökséget. A fideszes Bencsik János, Novák Katalin és Szűcs Lajos tárgyalt volna a javaslatról, ahogy a KDNP-s Süli János is, azonban az ő szavazatuk sem volt elég ahhoz, hogy a kormánypártok ne védjék ismét sikerrel a kommunista besúgókat.

(alfahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük