A nap témája: Az Elios-üggyel szemléltette a korrupciógyanús esetek eltussolását az amerikai külügy

[share_box]

Korrupció gyanúját veti fel, hogy a magyar állam előnyben részesít bizonyos gazdasági szereplőket, miközben a kormány és a hatóságok akadályozzák a felelősségre vonást. Az Index számolt be az amerikai külügyminisztérium friss országjelentéséről, ahol a fenti kritikát az Elios Zrt. ügyeivel példázták.

Az oldal szerint az amerikai diplomácia úgy értékeli, hogy a kormány és az általuk befolyásolt, papíron független hatóságok nem hajtják végre a törvényeket hatékonyan, sőt esetenként akadályozhatják a korrupció feltárását és a felelősségre vonást.

Külön említik a (Orbán Viktor és Tiborcz István neve nélkül) miniszterelnök vejének mesés meggazdagodást hozó Elios Zrt. csalásgyanús ügyeit, ahol az OLAF ajánlása és az egyértelmű törvénytelenségek ellenére sem talált semmit a Legfőbb Ügyészség.

A jelentésben arról is írnak: Magyarországon lényegében megszűnt a szabad piac, a kormánnyal való kapcsolatok ápolása nemcsak a munkák elnyerését, az érvényesülést befolyásolják jelentős mértékben, elsősorban az uniós forrásfelhasználásnál.

A jelentés nem fest túl derűs képet a magyarországi helyzetről. A dokumentum a bírók ellen indított kormányzati hadjáratot, a CEU-ügyet, a magyar sajtó kormányközeli vállalkozók általi megszállását és az áprilisi választások kétes tisztaságát is részletezi.

(alfahir.hu/index.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük