Zeitler Ádám szeretné, ha ősszel egy lokálpatrióta jelöltet tudna támogatni az összes ellenzéki párt

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A tavaly áprilisi választás után viszonylagos apátiába zuhantak az ellenzéki pártok és szavazóik. Mi történt a Jobbik Csongrád megyei négyes választókerületében?

A tavalyi választási eredmény természetesen óriási csalódás volt mind a szavazóknak, mind a pártok tagságai számára. A Jobbik különösen nehéz időszakon ment keresztül ezt követően is, nyugodtan mondhatom, hogy a pártnak története legnagyobb nehézségeit kellett megoldania. Vona Gábor kivonult a pártpolitikai életből, az Állami Számvevőszék több százmillióra büntette a Jobbikot, és a tisztújítás körüli viták és kiválások is nehézségeket okoztak. Azt sem kell titkolnunk, hogy ebben a választókerületben is voltak ellentétes vélemények, de ezeket sikerült megbeszélnünk egymással, és gyorsan visszaállt a rend. Mivel a központ nem kapott állami támogatást, így mindenféle anyagi támogatás nélkül működünk 2018 áprilisa óta. Ha ezeket a tényeket egymás mellé állítjuk, akkor kész csoda, hogy ez a politikai szervezet még mindig az ország második legnagyobb pártja. A Csongrád 04-es választókerületben a párt szervezettsége megmaradt, de a tagjaink, szimpatizánsaink motiváltsága a választásokat követően sokat csökkent, érthetően. Azonban ahogy elkezdtük a felkészülést az önkormányzati választásokra, ez a tényező is drasztikusan javulni kezdett az elmúlt hetekben.

Több ellenzéki szereplő szerint a NER csak akkor váltható le, ha az őszi önkormányzati választáson egy polgármester-jelölt indul a fideszessel szemben. Ezt Egerben és Orosházán már be is jelentették. Bár ez volt a terv tavaly is, nem igazán működött. Most van rá esély, hogy működjön az ellenzéki összefogás?

Én személy szerint már tavaly is nagyon sajnáltam, hogy nem működött. Az önkormányzati választás az adott településről szól, nem a pártpolitikáról. 2016. március 15-én a Petőfi-szobornál mondtam egy beszédet, amelyben arra hívtam fel a figyelmet, hogy a pártpolitikán felül kell emelkedni. Elmondtam, hogy Makó érdekében bárkivel hajlandó vagyok együttműködni, pártpolitika helyett várospolitikára van szükség. 2018 októberében Farkas Éva Erzsébettel közösen tartottam sajtótájékoztatót Juhász Gyula emlékfájánál, ott is ugyanezeket a gondolatokat ismételtem meg. Az álláspontom azóta sem változott. Szeretném, ha 2019 októberében egy lokálpatrióta jelöltet tudna támogatni az összes ellenzéki párt Makón. A Jobbik helyi szervezete nyitott erre.

Az elmúlt öt évben a makói képviselő testület tagja volt. Vannak-e polgármesteri ambíciói, elindul-e a székért ősszel?

Megtisztelő a kérdés. Nagyon fiatalon kerültem a testületbe 2014-ben. Most sem vagyok túl idős, a politikai pályafutásom elején járok. Idén megszerzem a második diplomámat, 2018-ban elkezdtem a jogi egyetemet, mellette pedig az Országgyűlés Hivatalának vagyok külső munkatársa. Eddig is úgy álltam a dolgokhoz, hogy folyamatosan szeretnék előrébb lépni, fejlődni minden területen. A polgármesterjelölti pozíció most még nagy ugrás lenne számomra. Egy város vezetése kellő szaktudást, szakértelmet igényel, és óriási felelősséggel jár. Ugyanakkor az őszi választásokon szeretném megmérettetni magam a 6-os számú választókörzetben, mint képviselőjelölt.

Az őszi választás előtt még az Európa Parlamenti következik májusban.  Több párt, így a Jobbik is bejelentette a listáját. Itt előnyösebb, ha a pártok külön indulnak?

A májusi választás tisztán listás rendszerű, vagyis a mandátumokat is a szavazatok arányában osztják majd el azon pártok között, akik elérik az 5 százalékos küszöböt. Mivel nincsenek egyéni választókerületek, így azok torzító hatása is elmarad. Ha az ellenzéki szavazók kellő számban elmennek szavazni május 26-án, akkor az is előfordulhat, hogy az ellenzéki pártoknak több mandátuma lesz együtt véve, mint a Fidesznek.

Az Országos választmány tagjaként ott voltam azon az ülésen, ahol döntöttünk a Jobbik listájától. Úgy vélem, hogy kiváló szakemberek szerepelnek rajta, akik megfelelően tudják képviselni hazánkat az európai politikában. Azt is fontos kiemelni, hogy a Jobbiknak most is van választási programja, amely a Biztonságos Európát, szabad Magyarországot! címet viseli.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá