A törökök kiűzése után indulhatott el Makó fejlődése

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön összejövetelt tartott a Makói Honismereti Kör a múzeumban. A rendezvény vendégelőadója Prof. Dr. Blazovich László volt, aki A dél-alföldi régió újjászervezése a Rákóczi-szabadságharc után címmel tartott prezentációt.

Március 24-én született Bél Mátyás polihisztor, a helytörténeti kutatás és mindenféle tudományágak 17. századi és 18. század eleji nagy tudósa. Róla van elnevezve a Honismereti Szövetség legmagasabb kitüntetése, a Bél Mátyás-emlékplakett. Ehhez a naphoz kötődően tartják országszerte a Honismeret Napját. Rá emlékezve néhány perces diaképes bemutatót tartott Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Makói Honismereti Kör vezetője.

Őt követően Prof. Dr. Blazovich László lépett színre. Előadásában kifejtette: a törökök után még évtizedekig nem állt helyre a rend, hiszen a Maros alatt még a Török Birodalom volt 1718-ig, valamint a Rákóczi-szabadságharc és a szerbek rablásai miatt. A teljes nyugalom a pozsareváci béke után következett be.

,,Megkezdődött a közigazgatási rendezés, megalakultak a megyék. Szeged szabad királyi városi rangot kapott és Makó is elindul a fejlődés útján”

– fogalmazott.

A szabadmenetelű jobbágyok mezővárosa vívta a harcát a püspökökkel szemben, akik jobbágysorba nyomták a lakosságot. Nemcsak itt, hanem a vásárhelyi, mindszenti uradalomban is, ami a Károlyiaké volt, vagy Szentesen, ami egy ideig Harruckern János Györgyé volt, majd a Tisza jobb partján is kialakul a Pallaviciniek nagybirtokrendszere. Ez a világ 1848-ig állt fent.

Blazovich címereket is mutatott, hiszen a kor tükröződött bennük, szimbólumok voltak, így nagyszerűen mutatják be, mi is volt akkoriban.

A Makói Honismereti Kör április 16-án, a Holokauszt áldozatainak emléknapján segít a Kecskeméti Ármin Egyesületnek ügyelni a zsinagógában. Április 25-re elkészül a Makói Honismereti Híradó 2018-ról szóló száma, annak tartják a bemutatóját. Áprilisban van a költészet napja is, így a születésnapi évfordulós Radnóti Miklóshoz kapcsolódóan előadást tart Ortutay Andrásné, a kör egyik tagja, majd az Espersit házban megkoszorúzzák József Attila szobrát.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá