Egy nagymágocsi férfi a szakvélemény ellenére nem nevelheti gyermekeit, akik gyanús gyógyszert kaphatnak

[share_box]

Megdöbbentő történettel jelentkezett oldalunknál egy nagymágocsi férfi. Mivel nem szeretnénk még véletlenül sem rágalmazni a hatóságokat és az ügyben résztvevőket, így településnevek nélkül közöljük Papp Lajos szerkesztőségünknek eljuttatott levelét:

,,Az exem 2017 májusától 2018 februárjáig megtagadta a 6 és 4 éves kislányaim láthatását a bírósági végzés és a gyámügyi figyelmeztetések ellenére, miközben a gyermekelhelyezési per tartott. Az exem , amíg a láthatást megtagadta, olyan beadványokat adott be a bíróságnak, hogy a kislányok epilepsziásak, asztmások, magatartászavarosok, szellemi fogyatékosok stb… Továbbá a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy a neurológus nagyobbik lányomnak kiírta a Frisium és a Tegretol nevű gyógyszereket.

Én soha nem tapasztaltam a kislányaimnak ilyen tüneteket. Kikértem a lányaim OEP listáját, amely szerint

ezek a gyógyszerek nem is lettek számukra kiváltva. Az exem és a bíróság elzárkózott gyermekeim a toxikológiai és a független orvosi vizsgálatától,

amit még 2018 januárjában kértem ügyvédileg.

Mivel ez ügyben semmilyen választ nem kaptunk, magánúton megcsináltattam a kislányaimnak a toxikológiai vizsgálatot hajmintából, melyből a Frisium és a Tegretol gyógyszer hatóanyagát nem mutatták ki.

Ellenben egyenlő mennyiségben találtak a lányaimnak kodein nevű anyagot, azonban az ezt tartalmazó gyógyszert soha nem is írtak fel, és soha nem is váltottak ki számukra az OEP lista szerint, mivel azt is kikértem.

A labor arra tippelt, hogy az Erigon nevű köhögéscsillapító szirupot kaphatták, aminek ez a hatóanyaga, de ezt is

csak 12 éves kor felett szabad adni, és szigorúan vényköteles, ez szintén nincs az OEP-listában. A kodein hatása szintén epilepszia-, asztma-, magatartászavar-szerű tünetekre hat, és ez a szer a májban morfinná alakul.

Ezek ismeretében a gyermekeim gyógypedagógiai szakvéleményei is megkérdőjelezhetők.
Az exem 2017 decemberi bírósági beadványában is beszámol ilyen tünetekről, amelyek akár a kodeintől is lehetnek.

Az a tény, hogy a kodeint hajmintákban mutatták ki, az azt jelenti, hogy már hosszabb ideje kapták. Így ez esetben ez az eljárás hitelesebb, mint a vér-, vagy vizeletminta. Vérből és vizeletből gyorsan kiürül.

A kodein, mint hatóanyag valahol azon a határvonalon helyezkedik el, mely a gyógyszerek és kábítószerek között húzódik. A magyar jogban enyhébb előírások vonatkoznak rá, mint a morfinra és annak származékaira: a gyógyászatban nem kábítószer, de innen kikerülve már a drogokkal azonosan ítélik meg, így a vele való visszaélés bűncselekmény. Jogrendszerünkben 1 grammja feletti mennyiség birtoklása jelentős mennyiségnek számít, de a vele való visszaélés már kisebb mennyiség esetén sem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

A gyerekek toxikológiai eredményei miatt feljelentést tettem a […] Rendőrkapitányságon kiskorú veszélyeztetéséért, ismeretlen tettes ellen, ezt megkapta a Nyomozó Ügyészség is. A rendőrségi nyomozás csupán abból állt, hogy

kihallgatták az exemet, a gyermekorvost, óvónőket, de mindegyik azt állította, hogy nem adott a gyerekeknek kodeint tartalmazó gyógyszert. Továbbá megnézték, hogy az exemnél hogyan vannak tárolva a gyógyszerek. A rendőrség megszüntette a nyomozást, de éppen a lényeget, a toxikológiai vizsgálatot a hajmintákból nem végezte el, ellenőrzésképpen. Én a nyomozás megszüntetése ellen panaszt tettem, amit szintén elutasítottak.

Amikor a rendőrségen a feljelentést megtettem, arról volt szó, hogy a rendőrség ellenőrzésképpen ugyanezt a hajmintából történő toxikológiai vizsgálatot saját magának is meg fogja csináltatni, azonban erre mégsem került sor.

A rendőrségi ügyintéző az állította, hogy […-en] a toxikológiai vizsgálatot azért nem vállalta el az orvos, aki arra hivatkozott, hogy ő egyszer már elvégzett egy ilyen vizsgálatot, amiért a rendőrség őt meghurcolta. Aztán a rendőrség annál a […-i] toxikológiai intézetnél akarta volna megcsináltatni a vizsgálatot, ahol én. De ott az volt a probléma, hogy egy hivatalos embernek el kellett volna jönni […-ről], a hajmintákat levenni, és a […-i] toxikológiának átadni. Ez azonban nagyon drága megoldás lett volna, így inkább el sem végezték.

Tehát a rendőrség nem derítette ki, hogyan kerülhetett ez a drog a gyermekeim szervezetébe, így ennek következtében azt sem tudhatjuk, hogy a mai napig adja-e nekik valaki.

Így mi arra a garancia, hogy a kislányok ettől a szertől nem szenvedtek maradandó károsodást, és hozzászokást ?

Erre panaszt tettem a Központi Nyomozó Főügyészségnek is, de erre is csak elutasító választ kaptam.

Az exem 2018. októberében kézhez kapott 2408-as beadványában a bíróságnak kijelenti, hogy a kodeint a gyerekek altatásos műtétjeiben használták. Az altatási naplókat kikértem, azonban Édua lányom altatási naplójában kodein nem szerepel, Sőt Izidóra lányomat nem is altatták!

A pszichiátriától lekért adatok alapján az exem és az anyja többször elvitte a kislányokat a pszichiátriára. Az orvosnak azt állították, a kislányok furcsán viselkednek, dühkitöréseik vannak, nem szobatiszták, stb.
Emiatt már többször bentfogták őket kivizsgálni. Azonban az orvosi vizsgálat teljes mértékben megcáfolta az exemet és az anyját. Megállapították, hogy a kislányok kiegyensúlyozottak, és szobatiszták.

A bíróság négyszer rendelt ki igazságügyi pszichológiai szakértőt a gyermekelhelyezési perben, melyben háromszor a szakvélemény mellettem áll, melyben kijelentik, hogy a gyermekek az anyai környezetben veszélyben vannak.

A bíróságtól azt a választ kaptam, hogy a fentiek nem jelentik azt, hogy a gyerekek veszélyben lennének.”

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük