2016 óta semmi nem lett Lázár halászoknak tett ígéreteiből

[share_box]

A halállomány védelmére hivatkozva tiltotta meg a jogalkotó 2016-ban a kereskedelmi célú halászatot, miközben az adatok azt mutatják, hogy 2013 óta a horgászok jóval több halat fogtak ki az élővizekből, mint a hivatásos halászok. Lázár János 2016 után többször ígérte, hogy a kormány rendezi a munka nélkül maradt halászok sorsát, ebből nem lett semmi, az érintettek azóta sem kaptak kártérítést – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.

Az oknyomozó portál felidézi: 2016 után senki sem kapott kereskedelmi célú halászatra engedélyt. Sokaknak a munkáját a Fidesz-kormány egyszerűen elvette. Több halász maradt hoppon, miközben eszközeik értéktelenné váltak. Még 2015-ben döntöttek arról, hogy 2016-tól tilos a kereskedelmi célú halászat. Ezt úgy oldották meg, hogy a halászok nem kaptak engedélyt, a családokat hátrányosan érintő megoldást akkor azzal indokolták, hogy “a koncepcionális váltás elsősorban halállomány megújulni képes természetes erőforrásként előtérbe helyezett értékében és védelmében, valamint rekreációs tevékenységként a horgászat ‒ halászattal szembeni ‒ előnyben részesítésében jelentkezett”.

Magyarul, hogy a horgászokkal jobban járnak a halak.

A halászok kártalanítást kértek, az értéktelenné vált eszközeikért pár száz milliót kértek volna. Vagyis családonként 1-2 milliót. A kormány részéről Lázár János ígérte éveken keresztül, hogy megoldják a problémát.

“Nem negligáljuk ezt a kérdést, nem vesszük félvállról, 245 halász sorsa is fontos, általában, ha egy kormány döntést, hoz, akkor annak a következményeiért helyt kell állnia” – ezt mondta 2016 októberében a 65. kormányinfón Lázár János, akkori miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azonban ebből nem lett semmi.

Ahogy Lázár Mezőhegyesre küldése sem oldott meg semmit. Az Átlátszó heteken keresztül levelezett az Agrárminisztériummal, ahol azt közölték, hogy kártalanítási ügyben a Magyar Országos Horgász Szövetség az illetékes. De őket hiába keresték, nem válaszoltak megkeresésünkre.

(atlatszo.hu nyomán)

Bottyán Róbert

Főszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük