Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert a helyi kórházra tett nyilvános kijelentése miatt

Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Jogerősen elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Márki-Zay Péter (független) hódmezővásárhelyi polgármestert kedden a helyi kórházra tett kijelentései miatt – tájékoztatta az egészségügyi intézmény főigazgatója az MTI-t.

Kallai Árpád azt mondta: a bíróság megállapította, hogy a politikus valótlan tényállításaival megsértette az intézmény jó hírnevét, amikor tavaly tavasszal az országgyűlési választások kampányában két lakossági fórumon úgy fogalmazott, “ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják“, és állítását több példával is igyekezett alátámasztani.

A bíróság nyilvános elégtételadásra, valamint nyolcszázezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a politikust, és eltiltotta a további jogsértéstől.

A főigazgató kifejtette: a polgármester kijelentése – a táblabíróság szerint is – alkalmas arra, hogy megingassa a közbizalmat az intézmény iránt. A beteg-orvos, beteg-ápoló és a beteg-intézmény közötti bizalmi viszony a gyógyítás alapfeltétele, így azt megbontva a közintézmény működése és akár maga a gyógyulás is veszélybe kerülhet.

“Példátlan ma Magyarországon, hogy egy polgármesterről jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy hazudott, és megsértette a saját városa kórházának jó hírnevét” – mondta a főigazgató.

Kallai Árpád közölte, a jogerős ítélettel bebizonyosodott, hogy ma, amikor az egészségügyi ellátórendszer és az egészségügyi intézmények gyakran válnak a politikai csaták eszközévé, egy kórház képes megvédeni saját és dolgozói jó hírnevét.

,,Egy embert el lehet hallgattatni, de a történelem nem felejt”

Márki-Zay Péter közleményben reagált az ítéletre. Azt írja, nem is egy, hanem három pert vesztett el tegnap jogerősen, így 2 millió forintot és perköltségeket kell kifizetnie. A jogerős ítélet hiába csökkentette egy esetben a sérelemdíj mértékét, a fennmaradó 2 millió forint így is családja 3 havi teljes jövedelme, a tetemes perköltségek nélkül. Szerinte

,,a sorozatos pereskedés célja, mint azt a szegedi bíróság kirívóan szigorú ítéletei is mutatják – a teljes ellehetetlenítésem, idő, energia, pénz tekintetében egyaránt.”

A szegedi bíróság tegnapi ítéletei ügyében a Kúriához fordul, ezt követően pedig akár az Európai Bírósághoz is elmegy. Számára elfogadhatatlan, hogy perekkel korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást és elhallgattatják azokat, akik feltárják a visszaéléseket.

Tudják egyébként, mi alkalmas valójában arra, hogy megingassa a közbizalmat a kórházak iránt?

A zsurpubi.hu szerint

  • a brutális várólisták, amit sok betegnek egyszerűen nincs ideje kivárni,
  • a tudat, hogy évente tízezrek halnak meg Magyarországon, olyan honfitársaink, akik egyébként megmenthetők lennének,
  • az egyre nagyobb számban előforduló, kórházi fertőzések miatt bekövetkező halálozások,
  • az orvoshiány,
  • az ápolóhiány,
  • az eszközhiány, vagyis az,

hogy a lassan 10 éve hatalmon lévő, stadionokat, akadémiákat építő, strómanokat hizlaló, kormányzással nem törődő Orbán-rezsim képtelen a valódi problémák megoldására.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá