Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Súlyos visszaélésekre derített fényt az amerikai Yale Egyetem legújabb, a magyar választási rendszerrel és szavazási szokásokkal foglalkozó politológiai tanulmánya. Az Isabela Mares és Lauren Young által jegyzett tudományos értekezés a szerzők szerint hivatalosan az első politológiai tanulmány, amely bizonyítja, hogy a “politikai patronázs” visszaélési forma létezik az Európai Unióban – írja az Alfahír.

Yale Newsnak nyilatkozó Mares szerint azért volt fontos a választási trükközések tudományos igazolása, mert az uniós országokban elméletileg “szabad és tiszta voksolások vannak”. Az ő munkájuk ezt a feltételezést dönti meg, legalábbis Magyarország tekintetében mindenképp.

A kutató szerint a szavazatvásárlás különféle formáit a szakirodalom eddig főleg az olyan fejlődő országokban dokumentálta és vizsgálta, mint Latin-Amerika és Afrika. Mares úgy véli, a pénzért történő szavazatvásárlás csak az egyik fajtája a visszaéléseknek, sokkal fontosabb ennél

a választók közmunkaprogrammal és a szociális juttatásokkal való zsarolása.

A politológusok foglalkoztak egy hazánkban mondhatni szokványos mechanizmussal is, miszerint ha valaki vidéken be akar kerülni a közmunkaprogramba – amiről Mares kiemeli, hogy sokaknak az egyetlen munkalehetőséget jelenti -, vagy bármiféle szociális juttatáshoz akar jutni

akkor Orbán Viktor pártjára kell húznia az ikszet.

Mares elárulta azt is, hogy kifejezetten meglepődtek rajta, hogy a zsaroláson alapuló szavazatszerzés, ami a XIX. században élte reneszánszát, mai napig működhet egy európai demokráciában.

Mi nem lepődtünk meg rajta…

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá