Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mint ismert, a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően derült ki, hogy a Facebook egy zárt csoportjában közzétehették a középszintű történelemérettségi feladatsor esszétémái.

A sajtónak később több diák is jelezte, hogy hozzájuk eljutottak a vizsga témái.

Az Oktatási Hivatal ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett, a rendőrség pedig csütörtökön a 24.hu megkeresésére arról tájékoztatott, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda minősített adattal visszaélés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Facebookon terjedő üzenetben az áll, hogy a történelemérettségi összeállításában részt vevő egyik pedagógus szivárogtatott. Amennyiben ez beigazolódik, az illető súlyos büntetésre számíthat.

Tran Dániel, a Tran és Nemes Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje a portál kérdésére arról beszélt, mind a szivárogtató tanárt, mind az esszétémákat a Facebookon közzétevő személyt felelősségre vonhatják.

Amennyiben igaz a történet, jogi szempontból nem mondható, hogy a pedagógus gondatlanul cselekedett. Az információknak jogosan lehetett birtokában a tételkészítő bizottság tagjaként, annak szándékos továbbításával bűncselekményt követett el, amiért egy évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Az esszétémákat a közösségi médiában terjesztő ismeretlen tettes szintén minőségi adattal élt vissza, mert jogosulatlan személy részére tette hozzáférhetővé a vizsga egy részét, és maga sem volt jogosult annak megismerésére. Őt elzárással sújthatják – magyarázta a portálnak az ügyvéd.

Az OH egyébként már szerdán este bejelentette, hogy nem íratják újra az történelem írásbeli érettségit.

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares