Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Úgy tűnik, a Fideszhez kapcsolódó visszaélések végeláthatatlan sora egyre kedveltebb tudományos kutatási területet jelent a politikával foglalkozó különféle szervezetek számára. Nemrég az amerikai Yale Egyetem kutatói támasztották alá, hogy Orbán Viktor pártja a közmunkával való zsarolással biztosítja magának a nyomorgó vidéki lakosság szavazatait, most pedig a tavalyi országgyűlési választás kapcsán látott napvilágot egy érdekes tanulmány.

Most Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem tanára, egyben Magyarország-szakértő publikált egy, a 2018-as voksolás tisztaságát vizsgáló jelentést.

Az Unhack Democracy Europe civil szervezet, a Netzwerk Politische Kommunikation (netPOL) és az openDemocracy független oknyomozással foglalkozó nemzetközi portál által készített tanulmány több bizonyítékot is felvonultat a kormány ellen, de végkövetkeztetését többek közt 10 online tanúvallomással és 50, választási biztosokkal készített interjúval és matematikai elemzésekkel is igyekszik alátámasztani.

A vizsgálatot végző kutatók 12 állítást fogalmaztak meg a 2018-as magyar országgyűlési választással kapcsolatban, melyek mindegyikét bizonyítékokkal támasztották alá:

1. A  szomszédos országok határ menti területeiről szavazókat regisztráltak és a szavazás napján buszoztattak.
Bizonyíték: Kilb József, volt tiszaújlaki polgármester HírTV-nek tett nyilatkozata, amelyben beismerte, hogy több száz szavazót szállított a Fidesznek; választási nyilvántartás; szavazóbiztosok tanúvallomása.

2. Manipulálták a levélszavazatokat.
Bizonyíték: szerbiai sajtójelentések; kinyitott szavazóborítékok; külhoni magyarok körében elért 96 százalékos Fidesz-győzelem.

3. A választókerületekkel való manipuláció.
Bizonyíték: a Fidesz újrarajzolta a választási körzeteket. Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a Fidesz által elnyert körzetek kisebbek.

4. Szavazatvásárlás.
Bizonyíték: szavazóbiztosok tanúvallomása arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szavazók 5000 forintot kaptak, hogy a Fideszre szavazzanak, míg akik erre buzdították őket, szavazatonként 10 ezer forintot tettek zsebre.

5. Szavazók megfélemlítése.
Bizonyíték: több szavazóbiztos is arról számolt be, hogy helyi vállalkozók, tisztviselők és uzsorások fenyegették, zsarolták a szavazókat, hogy a Fideszre húzzák az ikszet.

6. A szavazatmegosztás sokkal gyakoribb volt a billegő körzetekben és a határ menti településeken.
Bizonyíték: szavazatok matematikai elemzése.

7. A Fidesz választási pártokat hozott létre.
Bizonyíték: több bizniszpárt is megbukott az ajánlóíveivel, melyekre a Fidesz íveiről másolták át a szavazatokat.

8. Beavatkozás történt a számlálási folyamatba.
Bizonyíték: több szavazatszámlálói tanúvallomás, köztük egy látássérült hivatalnoké, aki kénytelen volt félhomályban végezni a munkáját. Volt, akivel még az előtt aláíratták a jegyzőkönyvet, mielőtt nekiálltak volna a szavazatszámlálásnak.

9. Nem világos, hogy pontosan hányan szavaztak, a legrosszabb esetben azért, mert egy szavazó többször szavazott, jobb esetben csak inkompetencia miatt.
Bizonyíték: a szavazás napján közzétett hivatalos adatok inkonzisztenciája.

10. Az átjelentkezett szavazók több mint 1 százalékának eltűnt a szavazata.
Bizonyíték: hivatalosan közzétett adatok inkonzisztenciája.

11. A szavazás napján leállt a helyi szavazási eredmények benyújtásának online rendszere.
Bizonyíték: jelentések a szavazásról.

12. A választási szoftvert Fidesz-közeli emberek készítették.
Bizonyíték: LMP-s vizsgálódás eredménye, fénykép.

A tanulmány arra is emlékeztet, hogy ugyan a közvélemény-kutatások egyértelmű többséget jeleztek a Fidesznek, az még az egyenlőtlen választási feltételek mellett sem volt egyértelmű, hogy Orbánék ismét kétharmadot szereznek.

Scheppele a tanulmánnyal kapcsolatban hangsúlyozta:

“Az Unhack Democracy Europe kutatása azt mutatja, hogy ha a választásokat rendesen bonyolították volna le, akkor Orbán még ezen szabályok szerint sem tudott volna ismét kétharmadot szerezni”

A kutató különösen aggasztónak tartja, hogy a választási biztosok tömegesen számoltak be a szavazatok összesítésével és azok lejelentésével kapcsolatos problémákról, valamint az eredmények hitelesítése körüli rendellenességekről.

“És természetesen mindig gyanúsnak tűnt a választási központ számítógépes rendszerének a gyanús összeomlása és az elsöprő Fidesz-győzelem ezt követő bejelentése”

– nyilatkozta Scheppele, hozzátéve:

“Most már tudjuk, hogy mik történtek a színfalak mögött.”

A szakértő szerint annyi szabálytalanság történt, hogy a végeredmény teljességgel “megbízhatatlan”, ez pedig szerinte május 26. kapcsán is komoly kérdéseket vet föl:

“Most, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a magyar kormány képtelen szabad és tisztességes választásokat tartani, vajon meg szabad-e bíznia Európának a magyar európai parlamenti választás eredményében?”

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá